In het Franse Aude, waar zeker 11 mensen omkwamen nadat er op een paar uur tijd evenveel neerslag viel als in drie maanden tijd, vinden de bewoners dat er te weinig gewaarschuwd werd voor het noodweer. Premier Edouard Philippe kondigt de aankoop van een supercomputer aan die het weer beter moet voorspellen.

‘Ik ben alles kwijt. We kunnen hier niet meer leven. Wat een bloedbad!’ Een inwoner van Villegailhenc vertelt aan Le Monde over het verwoestende onweer dat haar dorp zondagnacht trof. ‘We hadden dat helemaal niet zien aankomen, met de waarschuwing code oranje (van de metereologische dienst). Code oranje, dat stelt niets voor!’

Het is een vraag die veel inwoners van het getroffen gebied zich stellen: waarom werd gewacht tot maandagochtend 6 uur om code rood uit te roepen? Zondag was in het departement Aude, net als in vijf andere departementen, code oranje uitgevaardigd, maar nergens anders viel in enkele uren tijd voor drie maanden aan regen. De Aude steeg verschillende meters en de overstromingen verrasten veel bewoners in hun slaap.

Het voorlopige dodental na de overstromingen ligt op 11, 3 mensen worden nog vermist. 'Op dit moment hebben we weet van meer dan 70 gemeentes die getroffen werden', meldde Alain Thirion, prefect van het departement, dinsdagochtend. 'Maar als we de volledige balans hebben opgemaakt, zullen dat er 100 tot 120 worden.'

'Zwakke plek in waarschuwingssysteem'

‘Als we de getuigenissen van verschillende bewoners horen, werd code rood inderdaad te laat uitgevaardigd’, gaf een woordvoerder van Binnenlandse Zaken maandag toe op televisie. Hij sprak van een ‘zwakke plek’ in het waarschuwingssysteem van Météo France: ‘Code oranje wordt vaker uitgevaardigd, en als er een echt gevaar is, houden de mensen er geen rekening meer mee.’

Weerdienst Météo France ontkent ondertussen dat er een inschattingsfout werd gemaakt. 'Het ging om heel intense regenval in een heel beperkt gebied. De voorspelbaarheid van zo'n fenomeen is heel beperkt. Om code rood uit te roepen, moet je zeker zijn en over voldoende meetgegevens beschikken, want er is ook altijd het risico van de overschatting.' Météo France waarschuwt ook dat het niet om een alarmprocedure gaat, maar slechts om een 'waarschuwing'.

Sms-berichten bereikten mensen niet op tijd

André Viola, voorzitter van de departementale raad in Aude, benadrukt er ook sms-berichten en e-mails werden verstuurd om de bevolking te waarschuwen. Omdat het noodweer echter in het midden van de nacht en zeer plots plaatsvond, hebben die alarmsignalen volgens Viola veel mensen niet op tijd bereikt.

Ook Frans premier Edouard Philippe, die vandaag ter plaatse ging, nam Météo France in bescherming en noemde het meterologisch fenomeen 'niet te voorzien'. De regering kondigde in het kader van het bezoek ook de aanschaf aan van een supercomputer voor de meteorologische dienst. Daarmee zou de intensiteit van plaatselijk noodweer en de bijhorende regenval beter voorspeld kunnen worden.