Trump hangt schilderij van zichzelf met andere presidenten op (met verborgen boodschap)
Foto: rr

Op de achtergrond van een interview merkten kijkers van het programma 60 minutes een opmerkelijke schilderij op in de presidentiële eetkamer.

Op het werk zit de president aan tafel met andere Republikeinse presidenten, onder wie Abraham Lincoln, Ronald Reagan en George W. Bush. En ze amuseren zich kostelijk.

De kunstenaar Andy Thomas, een autodidact uit Missouri, is verbaasd was dat zijn werk momenteel in het Witte Huis hangt. Hij wist dat Trump het schilderij cadeau had gekregen van een Republikeins congreslid, maar niet dat het in het Witte Huis was opgehangen.

Het feit dat de president dit schilderij ophangt, is volgens de amateurkunstenaar volledig in lijn met Trumps karakter, zowel met diens ego als met zijn bereidheid om een kitscherig werk van een gewone kiezer te eren.

‘Dit is echt typisch Trump’, zegt hij. ‘Het is populistisch, en hij steekt niet weg dat hij het middelpunt van de aandacht is. Daar hou ik van. Wees jezelf.’

Op het schilderij staat de huidige president - in wit hemd en met zijn typische rode das - in het middelpunt van de belangstelling Hij lijkt een Cola Light te drinken, terwijl Lincoln kennelijk water en Reagan een cocktail verkiest. Ook Richard Nixon, de Bush-presidenten, Dwight Eisenhower, Gerald Ford, Grant en Coolidge worden afgebeeld.

Verborgen boodschap

Andy Thomas heeft overigens een reeks gelijkaardige schilderijen gemaakt, ook met Democratische presidenten. Soms spelen ze poker of pool. Ofwel delen ze een glas aan een tafel zoals in het schilderij met Trump.

Het werk bevat ook een verborgen boodschap. Het is een knipoog naar het feminisme, zegt Thomas in Time magazine. Een vrouw nadert de tafel vanuit de achtergrond. De figuur stelt volgens de kunstenaar een toekomstige vrouwelijke president voor: een zelfverzekerde vrouw die er niet voor terugdeinst om op een tafel vol met machtige mannen af te stappen. Ook de Democratische versie staat een gelijkaardige figuur afgebeeld.