Partijleider Macron wordt nieuwe minister van Binnenlandse Zaken
Christophe Castaner. Foto: AFP

De langverwachte regeringsherschikking in Frankrijk is rond. Christophe Castaner volgt Gérard Collomb op als minister van Binnenlandse Zaken en stapt op aan het hoofd van La République En Marche, de partij van president Emmanuel Macron.

Christophe Castaner (52), eerder staatssecretaris bevoegd voor Relaties met het Parlement, wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken in de regering van premier Edouard Philippe. Castaner is een vertrouweling van de Franse president Emmanuel Macron en leidde de partij La République en Marche (LREM) van de president.

Na zijn benoeming maakte Castaner bekend dat hij opstapt aan het hoofd van LREM. 'Wat mij betreft, sla ik een bladzijde om. Ik leg de komende dagen mijn functies binnen de partij neer.' Volgens de partijregels zal een interimbestuur aangeduid worden door het partijbureau.

Als minister van Binnenlandse Zaken krijgt Castaner Laurent Nunez, de baas van de Franse inlichtingendiensten, in steun. Nunez is aangesteld als staatssecretaris. Marc Fesneau, fractievoorzitter van de partij Modem in het Franse parlement, vervangt Castaner als staatssecretaris.

Nieuwe ministers van Landbouw en Territoriale Cohesie

De benoeming van Castaner maakt deel uit van een ruimere stoelendans in de regering-Philippe. Didier Guillaume (59), een voormalige socialist, vervangt Stéphane Travert als minister van Landbouw. Françoise Nyssen moet als minister van Cultuur dan weer plaats ruimen voor Franck Riester (44), de leider van de partij Agir, een afscheuring van Les Républicains.

Jacqueline Gourault is benoemd aan het hoofd van een groot ministerie voor Territoriale Cohesie. Zij vervangt Jacques Mézard, die de Franse regering verlaat. Gourault krijgt Sébastien Lecornu en Julien Denormandie in steun.

President Macron heeft er geen gemakkelijke maanden op zitten. Na het schandaal rond zijn persoonlijke lijfwacht Alexandre Benalla afgelopen zomer, het onverwachte vertrek van verschillende van zijn ministers en historisch lage populariteitscijfers, hoopt Macron zijn presidentschap nieuw leven in te blazen met een herschikking van de regering.