De Nederlander Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) heeft dinsdag de openingsetappe van de Chinese Ronde van Guangxi gewonnen, de laatste wedstrijd voor de WorldTour van 2018. In de straten van Beihai was hij de snelste in de massaspurt en nam hij zo ook de eerste leiderstrui. In de massasprint haalde hij het voor de Duitser Max Walscheid (Team Sunweb) en zijn landgenoot Fabio Jakobsen (Quick-Step Floors).

Met amper 107 kilometer en twee hellingen van derde categorie was dag 1 in Guangxi een opwarmritje na de zware reis van het peloton. Zes renners kozen voor de lange vlucht: Silvan Dillier, Andrey Grivko, Jay Robert Thomson, Marco Haller, Pavel Sivakov en Youcef Mirza. Quick-Step Floors en LottoNL-Jumbo gaven de vluchters weinig ruimte in dienst van hun snelle Nederlanders Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen.

Op de slothelling op dertien kilometer van de finish zat het avontuur van de koplopers erop door een prik van de Brit Peter Kennaugh en de Italiaan Gianni Moscon. Zij reden een half minuutje weg van het peloton, maar dat volstond niet om de massaspurt te ontlopen: vijf kilometer voor de streep liep alles weer samen.

In de sprint haalde Groenewegen het voor de Duitser Max Walscheid (Team Sunweb), Jakobsen, Duits kampioen Pascal Ackermann en Europees kampioen Matteo Trentin. Jasper Stuyven (achtste) en Enzo Wouters (negende) waren net na Arnaud Démare de twee Belgen in de top tien.

Groenewegen is ook de eerste leider van het algemene klassement in Guangxi. Hij heeft twee seconden voorsprong op vluchter Dillier, die leider is in het punten- en bergklassement. Walscheid is derde in de stand op 0:04.

Ook de tweede etappe van deze tweede editie van de Ronde van Guangxi, tussen Beihai en Qinzhou, lijkt op het lijf geschreven van de sprinters.

Veertiende zege

Het is al de veertiende zege van het seizoen voor Groenewegen, die dit jaar onder meer twee ritten in de Tour en Kuurne-Brussel-Kuurne won. “Het is altijd fijn om een ronde te starten met een zege”, reageerde de 25-jarige sprintbom.

Net zoals in zijn eerste wedstrijd van het seizoen, de Ronde van Dubai, schoot Groenewegen ook meteen raak in de openingsetappe van zijn laatste wedstrijd van het jaar. “Het is altijd fijn als je meteen mag juichen”, aldus Groenewegen. “Het zag er misschien gemakkelijk uit, maar dat was het zeker niet. De ploeg moest nog stevig aan de bak om die laatste twee vluchters in te halen. In de sprint zelf was positionering belangrijk. Misschien zet ik uiteindelijk nog iets te vroeg aan, op zo’n 200 meter, maar ik kon het gelukkig houden tot het eind en pak de zege. Dit geeft vertrouwen voor wat nog komt.”

Vorig jaar won Gaviria vier etappes in Guangxi, Groenewegen wist één keer te juichen. “Ik zou er graag nog wel ééntje willen winnen”, gaf hij toe. “Er komen nog kansen, ik beschouw enkel die vierde rit (met een slotklim van drie km) als een rustdag, dus die wil ik wel grijpen. Voor een renner is het fijn om een seizoen goed af te sluiten en met een ‘lekker’ gevoel de winter in te gaan.”

Heel wat renners beschouwen de trip naar China als een verplicht nummer, maar aan motivatie ontbreekt het Groenewegen niet. “Neen, zeker niet”, meent hij. “Dit is een rittenkoers met veel sprintetappes, dus daar hoef ik niet over te klagen. Integendeel, daar ben ik heel blij mee. We zijn hier met een jonge ploeg en ik ben zelf ook nog jong, we zijn allemaal gemotiveerd om hier nog een goede beurt te maken.”

LEES OOK: Ronde van Guangxi start vandaag maar hebben renners nog wel zin in Chinees avontuur?

Uitslag:

1. Dylan Groenewegen (Ned/TLJ) in 2u21:45 (gem.: 45,46 km/u)

2. Max Walscheid (Dui/SUN) op 0:00

3. Fabio Jakobsen (Ned/QST)

4. Pascal Ackermann (Dui/BOH)

5. Matteo Trentin (Ita/MTS)

6. Reinardt Janse Van Rensburg (ZAf/DDD)

7. Arnaud Démare (Fra/GFC)

8. Jasper Stuyven (Bel/TFS)

9. Enzo Wouters (Bel/LTS)

10. Clément Venturini (Fra/ALM)