Wouter Beke: ‘Hoezo het kartel in Gent is ondeelbaar?’
Foto: Luc Daelemans

We mogen nog niet meteen witte rook verwachten in Gent. Dat bleek uit het voorzittersdebat op Eén. ‘Misschien moeten de Gentenaars gisteren alsnog N-VA stemmen’, lachte N-VA-voorzitter Bart De Wever.

De patstelling in Gent bleek heel duidelijk uit het debat. Gwendolyn Rutten (Open VLD) claimt de overwinning in Gent omdat Mathias De Clercq er de meeste voorkeurstemmen kreeg en omdat Open VLD er de meeste zetels binnenhaalde.

Dat laatste klopt evenwel alleen als de uitslag van het groen-rode kartel wordt opgedeeld in groene zetels en rode zetels apart.

Voor SP.A en Groen gaat die redenering niet op. Groen en rood kwamen samen op in Gent en dus is de grootste partij niet Open VLD maar het kartel, redeneren Crombez (SP.A) en Almaci (Groen).

CD&V-voorzitter Beke legde meteen de vinger op de zwakke plek in die redenering. Zoals bekend ontleedt het kartel immers zelf ook de verkiezingsuitslag in een rode uitslag enerzijds en een groene anderzijds. En omdat in die berekening groen groter is geworden dan rood, mag de partij Groen van de SP.A de burgemeesterssjerp opeisen.

Hoe kan het kartel ondeelbaar zijn als de burgemeesterskandidaat van het kartel een hele campagne lang Rudy Coddens is en nu plots een groene kandidaat, wilde Wouter Beke weten. ‘Als jullie één en ondeelbaar zijn, dan is dat voor en na de verkiezingen zo. Nu halen jullie twee logica’s door mekaar: die van voor de verkiezingen en die van erna.’

Bart De Wever keek met grote ogen naar het debat en riep de Gentenaren op om gisteren alsnog voor de N-VA te stemmen. ‘Want op deze manier lukt het niet en het is ook geen fraai spektakel. Laat het over de inhoud gaan. Dit soort zaken gaat alleen over de sjerp.’

De Wever leek het kartel het voordeel van de twijfel te gunnen. ‘Als je zo druk zet op kartels, dan open je de doos van Pandora.’ Hij waarschuwde Gwendolyn Rutten immers dat in Mechelen het blauw-groene kartel vooral vooruitgaat dankzij de groene inbreng. ‘Eigenlijk moet meneer Calvo dan ook de sjerp in Mechelen opeisen.’

Overigens beweerden alle betrokken voorzitters in koor dat de moeizame gesprekken in Gent hoegenaamd niet gekoppeld zijn aan de even moeizame gesprekken in Oostende.