Omstreden Laeremans grijpt naast burgemeesterschap in Grimbergen
Bart Laeremans andermaal stemmenkampioen in Grimbergen Foto: jhp
Voormalig Vlaams Belang-parlementslid Bart Laeremans wordt geen burgemeester van Grimbergen. Hoewel hij het grootste aantal voorkeurstemmen behaalde, laat zijn partij Vernieuwing na de controverse de burgemeestersjerp aan Open VLD. Chris Selleslagh zal het gemeentebestuur leiden.

Dat bevestigt Laeremans in een persbericht. Zijn partij sloot al meteen na het bekendmaken van de uitslag een akkoord met Open VLD en N-VA. Maar er is ophef over het akkoord, omdat op de lokale lijst Vernieuwing ook iemand staat die nog steeds banden met Vlaams Belang zou hebben. Het gaat om Luk Raekelboom, die parlementair medewerker is van het Vlaams Belang. Daarmee zou het cordon sanitaire de facto geschonden worden. Open VLD onderzoekt de zaak. 

Hoewel Laeremans zelf al zijn banden met Vlaams Belang heeft geknipt en de grootste stemmentrekker is in het bestuur, zegt hij toch genoegen te moeten nemen met het schepenambt voor Ruimtelijke Ordening, Wonen, Vlaams Karakter en Integratie. 'Mijn partijpolitieke verleden bleek voor sommigen een te groot obstakel om een voordracht als burgemeester te ondersteunen', klinkt het in een persbericht. De enige andere keuze was volgens hem weer in de oppositie te belanden. 'Ik durf hopen dat de Grimbergenaars begrip zullen hebben voor deze keuze. Er was immers geen andere.'  

Onderzoek Open VLD

Open VLD-voorzitter Rutten zegt nu dat ze laat onderzoeken of het bericht klopt dat Vernieuwing ook Vlaams Belang-politici op zijn lijst had staan. 'We hebben dat vandaag gehoord en zijn dat aan het bekijken', zei Rutten tijdens het kopstukkendebat op VRT.

N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet van plan in te grijpen in Grimbergen, zo liet hij verstaan.

Slaande deuren

Is het cordon gebroken? Neen, Laeremans is geen Vlaams Belanger meer, net zoals pakweg Karim Van Overmeire in Aalst ook geen Vlaams Belanger meer is. Meer nog: Laeremans is met slaande deuren uit de partij vertrokken en uitte bij dat vertrek heel wat kritiek op de harde lijn van de partij.

Alleen is Laeremans lokaal niet overgestapt naar een andere partij en kwam Vlaams Belang dit jaar ook niet op in Grimbergen. Zes jaar geleden was Vernieuwing een andere naam voor Vlaams Belang in Grimbergen. Nu stonden dezelfde drie mensen aan het hoofd van de lijst, maar was kopman Laeremans duidelijk geen Vlaams Belanger meer. Maar een andere kandidaat op de lijst heeft dus mogelijk wel nog nauwe banden met het Vlaams Belang.

Laeremans versus Dewinter

Laeremans was in 2012 allerminst een kleine Vlaams Belanger. Van 1995 tot 2010 zetelde hij als volksvertegenwoordiger voor Vlaams Blok en Vlaams Belang in de Kamer. Daarna raakte hij niet verkozen, maar de partij viste hem op als gecoöpteerd senator. Bovendien maakte hij van 2008 tot 2014 deel uit van het partijbestuur.

Maar in 2014 liep de relatie spaak. Vlaams Belang scoorde bij die verkiezingen slecht, Laeremans viel uit de boot en hij zocht en vond de confrontatie met Filip Dewinter. Dewinters verkiezingsstrategie was mislukt, vond hij. Hij verliet de partij en scoort nu, met dezelfde top drie als in 2012, lokaal met Vernieuwing.