Seehofer weigert op te stappen na oplawaai in Beieren
Foto: EPA-EFE

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer gaat niet opstappen als voorzitter van de CSU. Dat heeft hij maandag laten verstaan. De zusterpartij van de CDU van kanselier Angela Merkel verloor zondag bij de deelstaatverkiezingen in Beieren haar absolute meerderheid.

‘Ik ga niet beginnen aan discussies over personeelsveranderingen’, antwoordde Seehofer op de vraag van een journalist of hij zou opstappen als voorzitter, na het slechte resultaat van de CSU in de zuidelijke Duitse deelstaat. ‘Zeker niet van mijn kant.’

Seehofer gaf wel toe dat door het ‘moeilijke’ resultaat er veranderingen zouden moeten worden gemaakt, maar hij gaf geen verdere details. De CSU verloor in Beieren voor het eerst sinds 1950 haar absolute meerderheid, waardoor de partij op zoek moet naar één of meerdere coalitiepartners. Ze strandde op 37,2 procent van de stemmen.

De Groenen werden de tweede partij met 17,5 procent, de conservatieve Freie Wähler haalden 11,6 procent en werden zo de derde partij.

Vreselijk resultaat

Binnen de CSU worden de messen geslepen voor de discussie over wie de verantwoordelijkheid moet opnemen voor de ernstige tik die de partij kreeg. Zo eist de vroegere vicevoorzitter Peter Ramsauer ‘persoonlijke gevolgen’ na het stemmenverlies. ‘Een debat over de leiding (binnen de partij) zal onvermijdelijk zijn’, aldus Ramsauer maandag in de Duitse media. ‘De CSU heeft een vreselijk resultaat behaald dat door niks, maar dan ook werkelijk niks gerelativeerd kan worden’, aldus de politicus.

Seehofers voorganger Erwin Huber stapte na de deelstaatverkiezingen van 2008, waarbij de CSU van 60 naar 43 procent van de stemmen duikelde, op als partijvoorzitter. ‘Bij 43 procent maakte ik de weg vrij, maar dat moet iedereen voor zichzelf beslissen’, aldus Huber.

Coalitiegesprekken

Zowel Seehofer als minister-president Markus Söder hebben al hun voorkeur uitgesproken voor een coalitie met de Freie Wähler, een groepering van gemeentelijke partijen. ‘Dat is het meest voor de hand liggend’, aldus Söder. De Groenen liggen ‘inhoudelijk ver verwijderd’ van de CSU, luidt het.

Seehofer liet maandag optekenen dat hij nog deze week coalitiegesprekken wil beginnen.