De ‘Joodse stem’ loont in Antwerpen (behalve voor Kris Peeters)
Foto: Jan Van der Perre

In Antwerpen breken de Joodse politici bij N-VA en Open VLD potten. De kandidate van Kris Peeters (CD&V) deed het minder goed.

In de aanloop naar de verkiezingen was er in Antwerpen veel te doen om de ‘Joodse stem’. CD&V-lijsttrekker Kris Peeters zag zijn poging om Aron Berger op zijn lijst te zetten stranden, nadat bleek dat de man geen vrouwen de hand wilde schudden.

De meeste Joodse kandidaten blijken het ook deze keer goed te doen. Bij grote winnaar N-VA scoorde André Gantman vanop de anonieme negentiende plaats 3.432 voorkeurstemmen, meer dan het dubbele van wie onder en boven de voormalige Open VLD-schepen op de lijst staat.

Na de top vijf van de lijst en lijstduwers Liesbeth Homans en Ludo Van Campenhout haalt hij het meeste voorkeurstemmen, en is hij opnieuw vlot verzekerd van een plek in de gemeenteraad.

Liberale lichtpunten

Open VLD stelde teleur in Antwerpen. Maar lichtpunten voor de liberalen zijn de goede scores van de Joodse kandidaten. Vanop de derde plaats springt schepen van Onderwijs Claude Marinower met 1.609 voorkeurstemmen over strafpleiter en politieke neofiet Erica Caluwaerts. Naast lijsttrekker Philippe De Backer krijgt Marinower dus de tweede liberale zetel.

De vierde hoogste persoonlijke scoren bij Open VLD is voor Samuel Markowitz, en dat vanop de twintigste plaats op de lijst. In het district Antwerpen haalt hij als lijsttrekker 2.819 voorkeurstemmen, erg veel voor een partij die er nauwelijks negen procent haalt.

Rezi Friedman

Nadat de komst van Berger afgeblazen was, haalde Peeters de jonge Joodse Rezi Friedman binnen. Hoewel ze zich expliciet niet als kandidate voor de Joodse gemeenschap profileerde, werd haar kandidatuur omwille van haar controversiële vader er toch op kritiek onthaald.

Vanop de zestiende plaats op de christendemocratische stadslijst scoort Friedman een bescheiden 262 voorkeurstemmen. Daarmee is ze vijfentwintigste opvolger voor de gemeenteraad. In het district Antwerpen haalt ze 113 stemmen.