Saudi-Arabië belooft wraak te nemen indien Westen sancties neemt
Beelden van de bewakingscamera die Khashoggi filmde toen hij het Saudische consulaat in Istanbul binnenging Foto: AFP

Saudi-Arabië heeft de Europese Unie en de Verenigde Staten er zondag voor gewaarschuwd dat het wraak zal nemen als er sancties volgen op de verdwijning van de journalist Jamal Khashoggi.

Khashoggi, die zijn vaste verblijfplaats had in de Verenigde Staten en in zijn stukken voor The Washington Post erg kritisch was voor het Saudische regime, verdween op 2 oktober, nadat hij een bezoek had gebracht aan het Saudische consulaat in Istanbul om er documenten voor zijn huwelijk op te halen. Over de verdwijning doen al een week lang allerlei verhalen de ronde.

Zo zegt de Turkse regering dat er opnames bestaan waarop te horen is hoe hij wordt gemarteld en vermoord, wat Saudi-Arabië ontkent. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde daarop aan dat hij Riyad ‘streng zou straffen’, al voegde hij daaraan toe dat hij er niet aan dacht de Amerikaanse wapenexport naar het land stop te zetten. Het dreigement van Trump had een grote invloed op de beurs van Riyad. Die is na opening zondag met 7 procent de dieperik in gegaan.

‘Het Koninkrijk verwerpt elke poging om het te ondermijnen, hetzij door te dreigen met economische sancties, hetzij door politieke druk of valse beschuldigingen’, staat in een communiqué dat het staatspersagentschap SPA heeft verspreid.

‘Het Koninkrijk bevestigt verder dat als er enige actie tegen ons genomen wordt, we zullen terugslaan met nog grotere acties. Vergeet niet dat we een invloedrijke en vitale rol spelen in de wereldeconomie.’

Economische ramp

Net na de publicatie van het communiqué plaatste het Saudi-Arabische televisienetwerk Al Arabiya een column online waarin wordt uitgelegd hoe het land in staat is een wereldwijde economische ramp te ontketenen.

‘Saudi-Arabië zou de afspraak niet kunnen naleven dagelijks 7,5 miljoen vaten olie te produceren’, stond daarin. ‘Indien president Trump al kwaad was toen de olieprijs 80 Amerikaanse dollar was, wat zou er dan gebeuren indien de prijs oploopt naar 100 dollar, 200 dollar, of zelfs meer?’

Al leek de Saudische ambassade in Washington later in een tweet gas terug te nemen. Daarin bedankte ze onder meer de Verenigde Staten omdat het ‘vooralsnog toch nog geen voorbarige conclusies getrokken heeft’.

Onderzoek geëist

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland maakten zondag bekend dat ze de verdwijning van Khashoggi serieus nemen.

‘Er moet een geloofwaardig onderzoek komen om vast te stellen wat er gebeurd is, en - indien relevant - wie de verantwoordelijkheid draagt en hoe zij ter verantwoording kunnen worden geroepen voor de verdwijning van Khashoggi’, klinkt het in een gezamenlijke verklaring. ‘We verwachten dat de Saudische regering met een omstandig en gedetailleerd antwoord komt.’

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, voegde daaraan toe dat, indien Saudi-Arabië schuldigt blijkt, ‘zijn regering zal nadenken over gepaste maatregelen’. Eerder had een groep Amerikaanse senatoren al opgeroepen tot sancties tegen Riyad, zoals de boycot van een economische top.