Portugese premier herschikt regering
Premier Antonio Costa Foto: REUTERS

In het kielzog van het ontslag van zijn minister van Defensie heeft de Portugese premier Antonio Costa zijn regering herschikt. Er komen vier nieuwe ministers.

De nieuwe ministers krijgen de portefeuilles Economie, Defensie, Gezondheidszorg en Cultuur. Het is de grootste herschikking van zijn socialistische minderheidsregering sinds premier Costa in 2015 aan de macht kwam.

De regering van Costa staat met 40 procent aan kop in de meest recente opiniepeilingen. Toch vond de Portugese premier het nodig zijn regering te reorganiseren. ‘Om zo meer aandacht te generen voor het economische beleid en de omschakeling naar hernieuwbare energie’, meldt Costa.

Bovendien kwam Jose Azeredo Lopes, de vorige minister van Defensie,  in opspraak. Hij probeerde de diefstal van wapens uit een militair depot in de doofpot te stoppen.

Economisch herstel

De Portugese regering keurde dit weekend de ontwerpbegroting voor 2019 goed. Het ontwerp zal maandag worden voorgelegd aan het parlement.

De socialistische regering van Costa profiteert van het sterke economische herstel van Portugal, dat tussen 2011 en 2014 nog werd getroffen door een enorme crisis. Dat herstel wordt gevoed door een beleid dat erop gericht is buitenlandse investeringen aan te trekken en de opkomende technologiesector te stimuleren.