Nieuw provinciebestuur lijkt een wraakoefening in Limburg
Limburgs gouverneur Reynders Foto: rr
Ook op provinciaal niveau worden de eerste bestuursakkoorden onderhandeld. Limburg heeft er al een. Antwerpen bijna.

De N-VA, die het bestuursniveau wil afschaffen, palmde zondag meer zetels in voor de provincieraden dan CD&V, die net wel voor het behoud van de provincies is. 

In de provincie Antwerpen haalden de Vlaams-nationalisten 32,8 procent van de stemmen. Ze werden op afstand gevolgd door CD&V (15,4 procent), met Groen als eerbare derde. Ook in Vlaams-Brabant was er nauwelijks concurrentie voor N-VA, met een score van 25,3 procent. CD&V, Open VLD en Groen zitten dicht bij elkaar, met scores van tussen de 17,5 en 15,1 procent.

In West-Vlaanderen staat CD&V traditioneel sterk. De partij haalde er zondag 25,8 procent binnen, voor N-VA met 19,5 procent. De situatie is gelijkaardig in Limburg, al liggen de partijen daar net iets dichter bij elkaar: 25,2 tegenover 21,5 procent. In Oost-Vlaanderen strandde N-VA gisteren door de sterke score van Open VLD (18,3 procent) op in totaal 21,4 procent. 

Bestuursakkoorden

Wat zegt dat over de besturen die de volgende zes jaar de provincies gaan leiden? 

Het opvallendste nieuws komt uit Limburg. Daar bereikten CD&V, N-VA en Open VLD vannavcht al een akkoord over het provinciebestuur. Samen hebben ze 21 op 31 zetels. SP.A, al dertig jaar onafgebroken in het provinciebestuur, ligt eruit. Dit terwijl de provinciegouverneur Herman Reynders toch uit die partij komt. (Gouverneurs zijn vastbenoemd en zijn in principe partijloos zodra ze gouverneur zijn.) 

Het akkoord is vooral opvallend omdat N-VA het provinciale bestuursniveau weinig genegen is. En laat nu net in Limburg dat niveau nog erg belangrijk zijn.

Volgens Het Belang van Limburg heeft vooral CD&V  geijverd om SP.A naar de oppositie te verwijzen. Een lichte wraakoefening omdat in de provinciehoofdstad Hasslet het omgekeerde gebeurde: daar werd CD&V gewipt en bestuurt de SP.A mee de stad. 

In het Antwerpse provinciebestuur lijken N-VA en CD&V op weg naar een verderzetting van hun coalitie, maar dan zonder SP.A. Eerste gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) stelt dat hij vandaag bij de start van de gesprekken de verschillende opties nog gaat bekijken, 'maar die zijn beperkt'. N-VA en CD&V zouden een meerderheid kunnen vormen van 20 op 36 zetels.

In Oost-Vlaanderen hebben N-VA en Groen alvast aangekondigd een provinciale meerderheid te vormen. Ze willen de komende dagen nog een akkoord met 'een derde partner'.

Over Antwerpen en Vlaams-Brabant volgt later meer nieuws.