Brexit-minister onverwacht in Brussel, maar zonder akkoord over Brits afscheid
De Britse Brexit-minister Dominic Raab. Foto: EPA-EFE

De Britse Brexit-minister Dominic Raab is zondag onverwacht naar Brussel afgereisd voor spoedoverleg met de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Maar van een akkoord over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is nog geen sprake.

De Britse regering probeerde dit weekend vooruitgang te boeken over een voorakkoord met de Europese Unie over de Brexit. Dat in aanloop naar een EU-top die vanaf woensdag plaatsvindt. De ambassadeurs bij de Europese Unie van de 27 lidstaten werden opgeroepen voor een aparte bijeenkomst.

Het onverwachte bezoek van Raab voedde speculaties dat er een akkoord over de Brexit in de maak was. Reuters meldt op basis van bronnen binnen de Europese Unie echter dat er nog lang geen sprake is van een dergelijk akkoord. Tot de start van de EU-top van woensdag zullen er zelfs geen nieuwe gesprekken plaatsvinden. De Britse premier Theresa May ontving een uitnodiging om de staats- en regeringsleiders van de Europese Unie woensdagavond toe te spreken, maar heeft die nog niet geaccepteerd.

Hoofdonderhandelaar Barnier meldt op Twitter dat 'ondanks intense pogingen' de discussies over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland een sta-in-de-weg blijven voor een deal.

Noord-Ierse grens

Raab kwam naar het centrum van de Europese Unie 'omdat er nog verschillende punten uit te klaren zijn, waaronder de noodoplossing voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland', maakte de Britse regering zondag bekend. 'Daarom is er overeengekomen dat een persoonlijk gesprek noodzakelijk was.'

Enkele weken geleden had Europees president Donald Tusk nog gezegd dat de eerdere plannen van premier Theresa May, het zogenaamde Chequers-plan, onwerkbaar waren. Hij had er bij haar vooral op aangedrongen om een oplossing te vinden voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. De Britse regering laat zondagavond in een communiqué weten dat het 'gecommitteerd blijft aan het boeken van vooruitgang' op de EU-top van woensdag.

Nog lange weg te gaan

Indien er op de Europese top van woensdag en donderdag alsnog een akkoord wordt bekrachtigd, komt er een extra top in november om de laatste details uit te klaren. Daarna moet alles ook nog goedgekeurd worden door het Britse parlement.

De Noord-Ierse unionisten van de DUP, die de minderheidsregering van Theresa May ondersteunen, zeiden zondag dat ze elk akkoord waarin Noord-Ierland anders behandeld wordt dan de rest van het Verenigd Koninkrijk, zullen verwerpen.