15 doden bij aanval op minibussen in Jemen
De bus die in augustus werd gebombardeerd Foto: AFP

Bij een aanval op een groep minibussen in de Jemenitische provincie Hodeida zijn minstens vijftien burgers gedood.

Volgens de Verenigde Naties raakten ook meer dan twintig andere slachtoffers gewond. 'Dit is een vreselijke gebeurtenis', zeggen de VN in een persbericht. 'We veroordelen alle aanvallen op burgers en spreken onze onvoorwaardelijke steun uit voor alle nabestaanden van de slachtoffers.'

Wie achter de aanval zit, is nog niet duidelijk. Volgens de ngo ‘Norwegian Refugee Council’ zijn de burgers gedood door een luchtaanval van de militaire coalitie onder leiding van de Saudi-Arabië.

Die militaire coalitie was op 9 augustus nog verantwoordelijk voor een bombardement op een bus met schoolkinderen in de noordelijke Jemenitische provincie Saada. Daarbij kwamen 51 inzittenden om het leven, onder wie 40 kinderen. Een maand later gaf de coalitie tijdens een persconferentie toe dat ze bij die aanval ‘fouten’ had gemaakt.

Volgens schattingen van de VN vielen sinds juni al 170 doden en 1.700 gewonden in de provincie Hodeida alleen al. Meer dan 425.000 mensen zijn er op de vlucht geslagen. Sinds 2014 verkeert Jemen in chaos, nadat noordelijke Houthi-rebellen de hoofdstad Sanaa hebben overgenomen en de erkende president Hadi hebben verjaagd. In 2015 begon een Arabische coalitie rond Saudi-Arabië en de Emiraten met een bloedig tegenoffensief.