Ook Beieren naar de stembus: oplawaai voor zusterpartij Angela Merkel
Foto: AFP

Bij de verkiezingen in de Duitse deelstaat Beieren hebben de christendemocraten van de CSU volgens exitpolls hun volstrekte meerderheid verloren. Een dreun van jewelste voor de zusterpartij van Angela Merkels CDU. De Groenen en extreemrechts boeken forse winst.

De eerste exitpolls van de Duitse televisiezender ARD bevestigen wat de opiniepeilingen al zeiden: de Beierse CSU van partijvoorzitter Horst Seehofer en minister-president Markus Söder stevenen af op de slechtste verkiezingsuitslag in meer dan zestig jaar. Het is een nieuwe dreun voor de nu al wankele coalitieregering van bondskanselier Angela Merkel.

De afgelopen decennia haalde de CSU met de vingers in de neus een volstrekte meerderheid in de Duitse deelstaat. Daar blijft nu nog maar 35,5 procent van over. Het is het slechtste resultaat sinds 1950.

Die Grünen kronen zich tot de tweede partij van de deelstaat, met 18,5 procent van de stemmen. Ook extreemrechts boekt forse winst: Alternative für Deutschland (AfD) zou 11 procent van de kiezers achter zich gekregen hebben.

De Freie Wähler, een groepering van gemeentelijke partijen zou 11,5 procent hebben behaald. Net zoals op het nationale niveau ligt de sociaaldemocratische SPD in de lappenmand en haalt een troosteloze 10 procent.

Vluchtelingencrisis

De vluchtelingencrisis is volgens experts een van de katalysatoren geweest voor de afbrokkeling van de populariteit van de CSU. In 2015 trokken er maandenlang honderdduizenden asielzoekers via Beieren naar de rest van Duitsland.

Een eerste teken aan de wand waren de Duitse parlementsverkiezingen van september vorig jaar, toen de CSU in Beieren een tik kreeg van meer dan 10 procent en de rechts-populistische AfD uit het niets 12,4 procent haalde. Seehofer maakte als minister-president plaats voor Söder en zette als minister van Binnenlandse Zaken een ruk naar rechts in door te eisen dat migranten aan de grens met Oostenrijk  zouden worden teruggestuurd, wat tot een frontale botsing leidde met kanselier Merkel.

De AfD de wind uit de zeilen proberen te halen door de populistische partij naar de mond te praten, bleek echter geen probaat middel om de neergang van CSU een halt toe te roepen. De partij ging peiling na peiling achteruit. Minister-president Söder probeerde het tij te keren met opmerkelijke voorstellen, waaronder zelfs een Beiers ruimtevaartprogramma. Iets waar hij 700 miljoen euro belastinggeld veil voor had. Spot en hoon waren zijn deel in de media, en veel mensen dachten dat zijn plannen om te lachen waren.

Opkomst Groenen

Behalve de rechtspopulisten zijn ook Die Grünen aan een opmars bezig. Hun focus op luchtkwaliteit heeft de partij geen windeieren gelegd. Veel politieke waarnemers menen ook dat de Groenen de brug geslagen hebben van een puur stedelijke partij naar het platteland.

De stembusgang in Beieren werd met argusogen gevolgd in Berlijn. Het pak rammel dat de CSU kreeg, kan gevolgen hebben voor de al wankele coalitie van CDU/CSU en SPD op nationaal niveau en de machtspositie van Merkel.