Wanneer je het al té gewoon bent dat ze winnen: Quick Step per ongeluk uitgeroepen tot winnaar in Hammer Sprint Hongkong
Archiefbeeld Foto: BELGA

Quick-Step Floors pakte net naast winst in de derde en laatste manche van de Hammer Series in Hongkong. De ploeg van Patrick Lefevere werd aanvankelijk als winnaar uitgeroepen van de Hammer Sprint, maar verloor die zege achteraf aan eindwinnaar Mitchelton-Scott.

Onder meer dankzij een actieve Philippe Gilbert en Dries Devenyns kon Quick-Step Floors onderweg erg veel punten scoren tijdens de sprintproef in Hongkong, waar de optelsom van de behaalde punten tijdens de eind- en tussensprinten de winnende ploeg aanduidde. Aanvankelijk duidde die berekening Quick-Step Floors als winnaar aan, maar in de slotrondes draaide de Hammer Sprint uit op een grote chaos. Gedubbelden renners, velen na een lekke band, kwamen op het minicircuit van amper 4,25 kilometer in de kopgroep terecht en kregen zo verkeerdelijk punten toegekend. De renners van Quick Step vierden na de sprint, maar na de verwarring en een herberekening van de punten bleek uiteindelijk Mitchelton-Scott 27 punten meer te hebben verzameld dan Gilbert en co.

Quick Step-manager Patrick Lefevere kon niet lachen met de flater. “Proficiat Velon met jullie eerste jaar, maar fine-tune alstublieft de regels van de wedstrijd.”

Hij richtte zich ook tot de UCI: “Kunnen jullie meer competente juryleden sturen die hun verantwoordelijkheid nemen? Onze renners zijn ongelukkig met de diskwalificatie nadat ze gevierd werden als winnaar.”

In de afsluitende Hammer Chase, een ploegentijdrit over 21,5 kilometer, was het Team Sunweb van specialist Tom Dumoulin de snelste ploeg. De renners van Mitchelton-Scott kwamen juichend als tweede over de streep, want de Australische ploeg had zich zo verzekerd van de zege in de Hammer Hongkong. En daarmee schreven ze meteen ook eindwinst in de Hammer Series op hun naam, want eerder won Mitchelton-Scott ook al de openingsmanche in het Noorse Stavanger.

Quick-Step Floors bezet in het overkoepelende eindklassement de tweede plek. De Belgische ploeg won de tweede proef van de Hammer Series in Nederlands Limburg. Team Sunweb is derde in de eindstand.