Google laat na gegevenslek van honderdduizenden gebruikers te melden
Themabeeld Foto: REUTERS
De Amerikaanse krant The Wall Street Journal maakte bekend dat Google een gegevenslek van 500.000 gebruikers van Google Plus niet gemeld heeft. Google bevestigt het nieuws en trekt de stekker uit Google Plus.

Google laat weten dat in maart een fout in de software van Google Plus, het sociaal netwerk van Google, werd ontdekt. Als gevolg van het lek kondigt het bedrijf nu het einde van Google Plus aan. De komende tien maanden wordt de consumententak afgebouwd, maar bedrijven zullen wel nog gebruik kunnen maken van de dienst.

Het lek zorgde ervoor dat gegevens die door de gebruiker als ‘niet openbaar’ waren aangegeven, toch twee weken lang te vinden waren. Het ging om namen, e-mailadressen, beroepen, geslacht en leeftijd van gebruikers. Berichten, foto’s, video’s en telefoonnummers waren wel afgeschermd. De bug zat van 2015 tot maart 2018 in de software.

Volgens Google werd de ‘bug’ in maart zelf verholpen, en zijn er geen aanwijzingen dat de informatie misbruikt werd door derden. Het bedrijf is echter niet zeker wie precies met het lek te maken kreeg, maar het zou volgens Ben Smith, vicevoorzitter ingenieurswezen bij Google, om 500.000 mensen gaan. The Wall Street Journal schrijft dat Google de problemen niet meldde, uit vrees voor de gevolgen.