Bosnië en Herzegovina stevent af op politieke crisis na presidentsverkiezingen
Milorad Dodik spreekt zijn aanhang toe Foto: AP

De blokkering van de politiek in Bosnië-Herzegovina dreigt nog groter te worden na de verkiezingen van zondag. Namens de Bosnische Serviërs komt namelijk Milorad Dodik in het driekoppige presidentschap. Dodik is een pro-Russische nationalist die de ontbinding van het land nastreeft.

Bosnië en Herzegovina heeft een van de meest complexe politieke systemen ter wereld, dat ingevoerd werd om een einde te maken aan de oorlog tussen Bosnische moslims, orthodoxe Serviërs en katholieke Kroaten van 1992 tot 1995.

Nog steeds is het land via etnische scheidingslijnen diep verdeeld. De 3,4 miljoen geregistreerde kiezers moesten zondag opnieuw het Bosnische, Servische en het Kroatische lid van het driekoppige presidentschap aanduiden.

Bij de Serviërs haalde Dodik het volgens de kiescommissie met 55 procent van de stemmen, tegen 44 voor centrumkandidaat Mladen Ivanic. Bij de Bosniërs sleepte Safik Dzaferovic de overwinning in de wacht. Ook hij is een nationalist. De Kroatische zetel werd tot slot gewonnen door de sociaal-democraat Zeljko Komsic. Die wil het land transformeren en beloofde ‘alle burgers te dienen’.

Nationalistische sentimenten

De stembusgang in Bosnië en Herzegovina was een test om te kijken of het etnisch verdeelde land toenadering zou zoeken tot de Europese Unie en de Navo, dan wel of het verstrikt blijft in het web van etnische rivaliteiten. 

Meer dan twee decennia na de oorlog, die meer dan 100.000 mensenlevens kostte, kwamen de politieke campagnes van de Servische, Kroatische en Bosnische partijen niet verder dan het inspelen op etnische en nationalistische sentimenten. Duidelijk politieke en economisce visies om het land uit het slop te trekken, ontbreken echter.

Presidentschap uithollen

Analisten geloven dat Dodik zijn zetel in het driekoppige presidentschap zal gebruiken om het instituut van binnenuit uit te hollen.

'Mijn eerste prioriteit wordt de positie van de Serviërs in Bosnië en Herzegovina en de positie van de Servische Republiek (een deelstaat van Bosnië en Herzegovina, red.)', zei Dodik. 'Bosnië en Herzegovina zou vooruitgang kunnen boeken wanneer alle etnische groepen gerespecteerd worden.'