De ambtenarenbetoging in Brussel is vrijdag iets na 15 uur afgelopen. De betoging heeft tienduizend ambtenaren op de been gebracht, onder wie velen van politie en brandweer. De oproerpolitie was massaal aanwezig en moest traangas en het waterkanon inzetten. Eén agent raakte gewond.

De ambtenarenbetoging stond in het teken van de aanpassing van het ziekteverlof bij de ambtenaren. De federale regering wil het systeem van de 21 ziektedagen die per jaar opgespaard kunnen worden tegen 1 januari volgend jaar afschaffen.

De betoging ging om 11.30 uur van start aan het Brusselse Noordstation, trok langs de kabinetten van minister van Defensie Steven Vandeput en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, en eindigde op de Kunstberg. 

Schermutselingen

Aan het begin van de Wetstraat kwam het echter tot schermutselingen tussen brandweermannen en politieagenten. Een vriendelijk gebaar om elkaar de hand te gaan schudden, ontaardde toen de oproerpolitie aankwam. Het initiële 'tous ensemble' ontaardde toen de brandweermannen besloten om de prikkeldraadhekken even op te pakken en te verplaatsen. Het kwam tot kleine schermutselingen en de politie gebruikte traangas en gebruikte even het waterkanon. Verschillende brandweermannen, maar ook persfotografen, werden getroffen door het traangas.

Een agent raakte gewond aan het hoofd, bevestigt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie. 'Meer details over hoe dat gebeurde, heb ik nu nog niet. De agent is nog altijd voor verzorging in het ziekenhuis.'

'Duidelijk signaal'

‘Ik had niet verwacht dat de opkomst zo massaal zou zijn, want het was kort dag’, zegt Ilse Heylen van ACV Openbare Diensten. ‘Dat is een duidelijk signaal dat het zwaar op de maag ligt. We gaan duidelijk maken aan de ministers dat er andere prioriteiten zijn dan raken aan het statuut van brandweermannen, politieagenten en militairen die elke dag hun leven op het spel zetten, zeker omdat ze amper misbruik maken van de ziektedagen.’

'Spookminister'

De vakbonden hebben dinsdag om 14 uur een afspraak met minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA). Dat kwamen de vakbonden en het kabinet vrijdag overeen tijdens de ambtenarenbetoging tegen de nieuwe regeling van de ziektedagen. De vakbondsafgevaardigden hadden vrijdag een ontmoeting op het kabinet van Vandeput, maar de minister van Ambtenarenzaken was zelf niet aanwezig. Door zijn meermalige afwezigheid krijgt Vandeput van de vakbonden de stempel van 'spookminister'.

'Vandeput is voor ons een minister die zeer moeilijk tot niet bereikbaar is, nooit deelneemt aan vergaderingen en alles afschuift op medewerkers en administratie', zegt Jos Mermans, nationaal voorzitter van de liberale VSOA-FGGA. 'Daardoor is er geen enkel overleg met de vakbonden. Er worden maatregelen getroffen in een beleid dat wij niet begrijpen en het is aan hem om dat uit te leggen. Vandaag zijn we hier vooral voor een asociale maatregel, de wijziging in de ziektedagen die vooral de ouderen en langdurige zieken treft. De minister wil ons daar niet over spreken, en dankzij de 10.000 mensen die hier vandaag zijn, heeft hij eindelijk toegezegd om ons dinsdag te ontmoeten.'

Op de komende vergadering dinsdag zullen de vakbonden hun eisen herhalen, en indien dat niets oplevert tonen ze zich bereid opnieuw te mobiliseren. 'Een goede stap? Wat wij afgedwongen hebben, is dat de minister ons gaat ontmoeten om te praten over de ziektedagen. Of hij zijn beleid zal wijzigen, weten we niet', aldus Mermans.