CDH wil sjerp behouden in Namen
Maxime Prévot Foto: Photo News

Na twee legislaturen in de cockpit in Namen, hoopt het CDH van burgemeester Maxime Prévot op zijn elan te kunnen voortgaan met MR en Ecolo in het stadsbestuur. De PS van Eliane Tillieux lijkt verzwakt, maar kan misschien profiteren van de opkomst van DéFI in de Waalse hoofdstad.

De CDH-lijst is de enige in de provincie Namen die de naam van de moederpartij draagt. Bij de verkiezingen van 2012 haalden de Franstalige humanisten 16 van de 47 zetels. Dankzij de overstap van PS’ers Christophe Capelle en Florence Collard bezet het CDH momenteel 18 zitjes in de gemeenteraad.

Van de 20.956 stemmen die het CDH in 2012 binnenreef, waren er liefst 13.549 voor rekening van burgemeester Prévot. Hij wil maar wat graag zijn populariteit bevestigen. Hij rekent daarbij ook op de nieuwe gezichten die de helft van zijn lijst vullen.

Sinds 2006 en de schandalen waarmee de partij kreeg af te rekenen, zetelt de PS in Namen in de oppositie. De socialisten legden sindsdien tweemaal beslag op 15 zetels. Op papier komen ze dit jaar verzwakt aan de aftrap. Naast de twee overlopers naar het CDH, zag de PS Pierre-Yves Dupuis naar DéFI vertrekken, terwijl Frédéric Laloux (ooit nog enkele weken staatssecretaris) en Valérie Déom er de brui aan geven.

Ook de MR moet twee vertrekkers opvangen: eentje komt op voor DéFI en de andere is met pensioen. Ze waren zes jaar geleden samen wel goed voor meer dan 3.200 van de 12.849 stemmen voor de liberalen. Bij DéFI valt naast de eerder vermelde overlopers, ook de naam op van Bernard Ducoffre. Hij was tussen 2000 en 2011 schepen voor de MR en maakt zijn politieke rentree. DéFI mikt op vier zetels en wil een alternatief mogelijk maken voor de tripartite CDH-MR-Ecolo.

Namen is ook de enige stad in de gelijknamige provincie waar de PVDA opkomt. De communisten willen ditmaal slagen waar ze 2012 niet in lukten: minstens een zetel binnenhalen. Dat is ook de ambitie van de lijst Oxygène, die wordt aangevoerd door teleurgestelde ex-DéFI’ers.