Engie vervroegt onderhoud Tihange 1 met een week
Foto: ISOPIX

Uitbater Engie vervroegt het onderhoud van de kernreactor Tihange 1 met een week, meldt het bedrijf vrijdag. Op die manier probeert het een mogelijk stroomtekort in november te voorkomen.

Door het geplande onderhoud van Tihange 1 vroeger te laten plaatsvinden dan oorspronkelijk de bedoeling was, moet de centrale twaalf dagen sneller terug beschikbaar zijn. Daardoor zouden vanaf halverwege november toch twee kerncentrales stroom kunnen leveren. Op die manier hoopt Engie dat het niet nodig zal zijn om het afschakelingsplan in werking te doen treden.

Was het onderhoud aanvankelijk gepland van 20 oktober tot 29 november, dan zal het nu plaatsvinden van 13 oktober tot 17 november.

Engie rekent er dus ook op dat het in staat zal zijn de onderhoudswerkzaamheden vijf dagen sneller af te ronden dan aanvankelijk gedacht.

Energietekort

Dat zou betekenen dat de periode waarin er maar één kernreactor draait - Doel 3, met een capaciteit van 1.006 megawatt - wordt vervroegd en ingekort. Vanaf midden november zou ook Tihange 1 (962 megawatt) weer stroom leveren.

Het Federaal Planbureau waarschuwde afgelopen weekend dat we deze winter afstevenen op een energietekort. Vanaf november zouden namelijk zes van de zeven kerncentrales niet functioneren door onderhoud of herstellingswerkzaamheden.

Van Doel 1, Doel 2 en Doel 4 verwacht Engie dat die in de loop van december heropgestart zullen worden. Voor Tihange 3 wordt voorlopig 1 maart als heropstartdatum naar voren geschoven, Tihange 2 zal naar verwachting stilliggen tot 31 mei.