Moderne bakker mag langer slapen
Foto: Foto Kurt Desplenter

‘Een warme bakker moet altijd om middernacht uit zijn bed: vergeet dat cliché.’

Een West-Vlaamse bakkersvereniging wil met een campagne jongeren opnieuw naar de stiel krijgen door onder meer ‘het grootste misverstand’ uit de weg ruimen: dat bakkers ontiegelijk weinig slapen.

Dankzij de nieuwste technieken kan een bakker gerust tot drie uur – of in het beste geval tot vijf uur – in bed blijven liggen. Die extra uurtjes heeft de moderne bakker te danken aan nieuwe technologieën.

‘Vroeger moest je ’s nachts nog van nul beginnen’, legt Bruno Kuylen, ­directeur van Bakkers Vlaanderen, uit. ‘Deeg kneden, laten rijzen, afbakken en dan nog laten afkoelen, … allemaal zeer tijdrovend. Nu kun je daags voordien al het brood kneden en het vervolgens in een toestel stoppen dat het rijsproces vertraagt. Het is dus niet dat je minder werkt, je werkt alleen op een ander moment. Zo kun je ten laatste om vijf uur opstaan en dan nog om zeven uur vers brood in de winkel liggen hebben.’

En het brood zelf? ‘Dat blijft even lekker.’