Tim Van Laere laat nieuwe galerie op Nieuw Zuid ontwerpen door Office
Naast groen krijgt Nieuw Zuid ook kunst Foto: sebastian steveniers

De Antwerpse Tim Van Laere Gallery verhuist naar een nieuw gebouw, ontworpen door het Belgische architectenbureau Office Kersten Geers David Van Severen. ‘Een gebouw op maat van de kunst en de kunstenaars’, centraal in de nieuwe stadswijk Nieuw Zuid.

Tim Van Laere Gallery verhuist na twintig jaar naar een nieuw gebouw. ‘De afgelopen jaren merkte ik dat de galerie het pand in de Verlatstraat was ontgroeid. De ruimte voldeed niet langer aan de ambities van de galerie en van onze kunstenaars. We voelen dat het nu tijd is voor de volgende stap.’

Die beslissing brengt hem en zijn galerie naar het Nieuw Zuid, een nieuwe stadswijk tussen het Gerechtsgebouw en de Schelde die al enkele jaren in volle ontwikkeling is. Office Kersten Geers David Van Severen ontwierp op vraag van Van Laere een autonoom paviljoen in functie van de kunst. ‘Het wordt echt een gebouw op maat van de kunst en de kunstenaars. Zij blijven voor mij de allerbelangrijkste drijfveer.’

Tim Van Laere laat nieuwe galerie op Nieuw Zuid ontwerpen door Office

De nieuwe galerie, een aaneenschakeling van kamers met verschillende hoogtes, staat langs een centrale promenade en moet een herkenningspunt worden in de wijk die door projectontwikkelaar Triple Living word omschreven als ‘een groene oase in de stad’, en tegelijk mensen uitnodigen om binnen te komen. ‘De nieuwe wijk, een levendig stadsdeel, heeft nood aan een moeilijk, tegendraads centrum: een ziel. Ons gebouw is simpel, en in your face’, aldus de architecten. ‘Een set van vijf kamers maken ruimtes voor kunst. De set van ruimtes maken een silhouet aan het plein.’

De opening van het nieuwe gebouw is voorzien voor het voorjaar van 2019.