Antwerpen haalt de mosterd in New York
Foto: joris herregods

De Antwerpse bedrijven én burgers moeten via een stadsinformatie­netwerk de veiligheidsdiensten helpen. Vandaag stelt burgemeester Bart De Wever dit plan voor.

Dat veiligheid een van de speerpunten wordt van het programma waarmee de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) op 14 oktober naar de kiezer trekt, is geen geheim. In een interview met het jongerenmedia-agentschap StampMedia lichtte De Wever begin deze maand al een tip van de sluier.

‘Elk Antwerps bedrijf krijgt een contactpersoon die via een online platform met de politie verbonden is en zo informatie kan uitwisselen. Het gaat om een kopie van het project Shield, dat in New York al langer draait’, zei De Wever toen.

De bedoeling van de burgemeester en de lokale politie, die het project opstart, is om een soort van gigantisch stadsinformatienetwerk te creëren, waar mensen partner worden van de veiligheidsdiensten en informatie over bijvoorbeeld criminaliteit en de modus operandi van daders kunnen melden. Andersom krijgen de burgers briefings over dingen die gebeuren in Antwerpen.

Zij krijgen, in beperkte mate, toegang tot het platform om verdacht gedrag te melden. ‘Niet eender wie zal kunnen deelnemen. In eerste instantie zal het een bedrijvennetwerk zijn van mensen met veiligheidsfuncties die in aanmerking komen’, aldus De Wever in Stampmedia.

De burgemeester gelooft niet dat het informatienetwerk een veredelde kliklijn dreigt te worden. ‘Het is de verantwoordelijkheid van de politie om er geen heksenjacht van te maken. Informatie moet worden verrijkt, maar ook gevalideerd. Er zullen natuurlijk burgers zijn die voor het geringste bellen en elke persoon verdacht vinden. Maar dat betekent niet dat de politie daar telkens concrete acties aan zal verbinden.’

De mosterd voor dit plan haalde Antwerpen in New York. Op de voorstelling van het plan straks worden ook agenten van die NYPD verwacht.

Volgens zijn woordvoerder vanmorgen mikt het 'schild' vooral op de medewerking van bedrijven, minder op burgers.