Ook tweede vrouw beschuldigt kandidaat-opperrechter van seksueel wangedrag
Brett Kavanaugh Foto: AP

Een tweede vrouw heeft kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh ervan beschuldigd dat hij haar jaren geleden seksueel lastiggevallen heeft. Dat bericht het magazine The New Yorker. Zelf ontkent Kavanaugh alle aantijgingen.

Een gewezen medestudente van Kavanaugh aan de Yale-universiteit vertelde het magazine The New Yorker over een voorval met de man begin jaren tachtig op een studentenfeestje. Hij zou zich er plots voor haar uitgekleed hebben en zijn geslachtsdeel tegen haar gezicht geduwd hebben.

Het voorval heeft haar lange tijd verstoord, zegt Deborah Ramirez, inmiddels 53 jaar, in het magazine. Ze heeft het er moeilijk mee om ermee naar buiten te komen. Maar ze hoopt dat haar verhaal dat van Christine Blasey Ford steunt, de professor psychologie uit Californië die Kavanaugh ervan beschuldigt dat hij haar in de marge van een schoolfeestje geprobeerd heeft te verkrachten.

‘Nooit gebeurd’

Kavanaugh ontkent Fords beschuldigingen fors en doet dat ook met die van Ramirez. ‘Dit zogenaamde voorval 35 jaar geleden is nooit gebeurd’, zei hij in een schriftelijke reactie zondagavond. Hij zegt dat hij zich erop verheugt om zich donderdag voor de Amerikaanse Senaat te kunnen weren tegen de beschuldigingen en zijn naam te kunnen zuiveren.

Ook het Witte Huis heeft het over een lastercampagne, georganiseerd door de Democraten, en blijft achter de conservatieve Kavanaugh staan als kandidaat voor het Hooggerechtshof. Na de vorige beschuldigingen, door Christine Blasey Ford, verdedigde president Donald Trump zijn kandidaat voor het Hooggerechtshof en had hij het over een aanval door radicale linkse politici. Op de nieuwe beschuldigingen heeft hij nog niet gereageerd.

Ramirez is lid van de Democratische partij, maar ontkent dat haar beslissing om met haar verhaal naar buiten te komen politiek gemotiveerd is. Ze wachtte naar eigen zeggen zo lang om te spreken omdat ze beschaamd was en zichzelf de schuld gaf omdat ze te veel gedronken had, maar vond dat ze nu niet langer kon zwijgen. Ramirez zegt zich af te vragen wat het zou betekenen als ‘deze persoon een rol heeft in het beslissen van de rechten van vrouwen in onze toekomst’.

Ramirez heeft intussen een advocaat ingehuurd en vraagt dat de FBI het incident onderzoekt voordat er gestemd wordt over Kavanaughs kandidatuur.

Trump droeg Kavanaugh voor als kandidaat voor het Hooggerechtshof. Donderdag zullen zowel Kavanaugh als Ford gehoord worden door de Senaat.