Israël beveelt Palestijnse inwoners dorp eigen huizen te slopen
Foto: REUTERS

De Israëlische coördinatiedienst voor activiteiten in de territoria (COGAT) heeft het bedoeïnendorp Khan al-Ahmar tot 1 oktober de tijd gegeven om hun huizen te vernietigen en hun woongebied te evacueren. Anders zal Israël het dorp zelf vernietigen.

COGAT heeft naar eigen zeggen borden in het dorp gezet waarop het bevel kenbaar wordt gemaakt. Eerder deze maand besliste het Israëlische Hooggerechtshof dat de staat zijn plannen om het dorp te slopen mocht verderzetten, na een procedureslag van jaren.

In het dorp ten oosten van Jeruzalem wonen zo’n 180 mensen. De bewoners hebben de voorstellen van Israël om hen te hervestigen afgewezen.

Israël zegt dat het dorp illegaal gebouwd is, en gevaarlijk dicht bij een snelweg ligt. Volgens critici wil de Israëlische regering met de sloop ruimte maken om meer Joodse nederzettingen te kunnen bouwen in het gebied. Het eindresultaat zou zijn dat de Westelijke Jordaanover in twee helften wordt verdeeld, wat de leefbaarheid van een toekomstige Palestijnse staat niet ten goede komt.

De sloopplannen stuitten op fel verzet van onder meer de Europese Unie, die Israël met aandrang vroeg er niet mee door te gaan. Acht Europese landen, waaronder België, hebben donderdag aan Israël gevraagd om terug te komen op het plan.

‘Zoals we al vaker hebben benadrukt, zouden de gevolgen van het vernielen van dit dorp en van de uitzetting van zijn burgers, onder wie kinderen, zeer ernstig zijn. Ze zouden de kansen op een Tweestatenoplossing verkleinen, en de vooruitzichten op vrede ondermijnen’, klinkt het. De Arabische landen bij de Verenigde Naties hebben na de publicatie verklaard dat ze de verklaring van de acht landen steunen.