Ouders voor rechtbank voor zware mishandeling van hun vijf kinderen
Archiefbeeld Foto: rr

Een koppel moet zich voor de correctionele rechtbank in Charleroi verantwoorden voor de mensonterende behandeling van hun vijf kinderen. De kinderen werden onder meer gedwongen om hun eigen uitwerpselen op te eten of flessen met alcohol leeg te drinken.

Na een reeks ziekenhuisopnames beschreven de vijf kinderen van Christopher L. (27) en Gwendoline V. (29) hun lijdensweg aan de jeugdbeschermingsdiensten. Wat de kinderen moesten doorstaan, tart elke verbeelding: ze waren allemaal ondervoed en kregen urine te drinken, al dan niet van zichzelf, en alcohol.

Volgens het Openbaar Ministerie waren lijfstraffen schering en inslag en werden de kinderen vaak urenlang opgesloten in hun kamer. Ook werden ze gedwongen om te knielen in de hoek met hun armen omhoog. Toen een van de meisjes tijdens deze straf haar behoefte deed omdat ze het niet langer kon volhouden, werd ze door haar vader gedwongen om haar uitwerpselen op te eten.

Ondergebracht bij pleeggezinnen

Maaltijden kregen de kinderen niet. Vaak moesten ze overleven op alleen wat kaasrandjes en schillen van gekookte ham. De honger was zo groot dat ze zelfs broodjes van leeftijdsgenootjes op school stalen. Een ander kind verklaarde dat ze het bewustzijn verloor toen een van haar ouders haar probeerde te verdrinken in bad.

De verdachten ontkennen de beschuldigingen. Volgens de juridische voogd van de kinderen kunnen de ouders echter worden vervolgd voor foltering. In dat geval zou de correctionele rechtbank de zaak moeten doorverwijzen naar het hof van assisen. Het parket stelt echter dat, hoe erg de feiten ook zijn, er geen sprake is van foltering, aangezien foltering vereist dat de fysieke of mentale pijn ondraaglijk is.

De rechtbank beslist op 17 oktober of de zaak al dan niet wordt doorverwezen. De kinderen werden inmiddels ondergebracht bij verschillende pleeggezinnen.