Muzikant, modegigant en miljardair: ‘YOU X SUCK’ trekt de ruimte in
Yusaku Maezawa bij één van zijn weinige optredens in kostuum. Foto: rtr

De Japanse ondernemer Yusaku Maezawa krijgt van Elon Musk het eerste ticket voor een commerciële ruimtereis van Musks bedrijf SpaceX. Wie is de man die binnen enkele jaren rond de Maan vliegt en de zitjes naast hem aan artiesten schenkt?

Yusaku Maezawa wordt de eerste niet-astronaut die rond de Maan zal vliegen met de Big Falcon Rocket van SpaceX. Dat maakte het ruimtebedrijf van Elon Musk bekend. Maezawa kocht alle plaatsen op die eerste vlucht, gepland voor 2023 op. Hij wil zes tot acht artiesten meenemen en hen zo nieuw werk laten maken. Hoeveel de eerste ruimtetoerist betaalde voor de reis, is niet bekend, maar volgens Musk betaalt Maezawa ‘heel veel geld voor de ontwikkeling van het ruimteschip’.

De 42-jarige Maezawa werd in 1975 geboren in het Japanse Chiba en volgde sindsdien een allesbehalve alledaags parcours richting succes. Als jongeman besliste Maezawa al dat hij geen kantoorbaantje wilde. ‘Ik zag ’s ochtends tussen de pendelaars te veel uitgeputte gezichten.’

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

5???????8?????????? When I was 5 years old. This is not Donald Judd??

Een bericht gedeeld door Yusaku Maezawa (@yusaku2020) op

Na zijn middelbare school ging Maezawa niet studeren. In plaats daarvan trok hij naar het Amerikaanse Californië om er als drummer te spelen in de hardcore punkrockband Switch Style. Hij gebruikte daarbij de artiestennaam ‘YOU X SUCK’, die vandaag nog in zijn Twitteraccount terugkeert. Maezawa verzamelde ook graag muziek, en rond dezelfde tijd begon hij een postorderbedrijf voor cd’s en platen.

Nettowaarde van 2,3 miljard

In 1998 startte Maezawa zijn bedrijf Start Today op, vernoemd naar een album van punkrockband Gorilla Biscuits. Dat bedrijf werd echt succesvol toen het afscheid nam van de cd’s en zich toelegde op kledingverkoop. Intussen heeft Maezawa met Zozotown en Wear twee van de grootste webshops in Japan.

Maezawa is volgens Bloomberg nu al 2,3 miljard dollar waard en staat daarmee op plaats 18 in Japan. In tegenstelling tot andere Japanse bedrijfsleiders is hij er niet vies van om dat succes ook te tonen op sociale media, waar hij met funky kapsels en kleding regelmatig andere jonge actrices aan de arm heeft.

‘Wat als Basquiat in de ruimte had gereisd?’

De opbrengst van aandelenverkoop heeft Maezawa onder andere geïnvesteerd in een indrukwekkende kunstverzameling. Hij kocht werk van onder anderen Pablo Picasso en Jeff Koons en bezit verschillende schilderijen van Jean-Michel Basquiat. In mei van vorig jaar vestigde Maezawa nog een record door 110,5 miljoen dollar te betalen voor een werk van de schilder, het hoogste bedrag dat ooit voor een Amerikaanse artiest werd betaald op een veiling.

‘Toen ik op een dag naar dat schilderij stond te kijken, vroeg ik me af: “Wat als Basquiat in de ruimte had gereisd en de maan had gezien - wat voor een prachtig meesterwerk zou hij dan gemaakt hebben?”’, vroeg Maezawa zich na die aankoop af. Antwoord over vijf jaar.