Bezittingen verdwenen cyberexpert teruggevonden in Noorwegen
Aan dit hotel werd Arjen Kamphuis laatst gezien. Foto: AFP

Noorse autoriteiten hebben bevestigd dat bezittingen teruggevonden zijn van Arjen Kamphuis, die in verband wordt gebracht met klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Hij verdween drie weken geleden.

Op 20 augustus verdween de Nederlandse cybersecurityexpert nadat hij zijn hotel in de noord-Noorse stad Bodø verlaten had. Zijn bezittingen werden ten oosten van Bodø teruggevonden door een visser. Bizar genoeg had de politie tien dagen na ’s mans verdwijning nog waargenomen dat zijn twee gsm’s kort aangezet waren geweest op meer dan 1.700 kilometer van de huidige vondst.

‘Omdat het onderzoek nog loopt, kunnen we geen verdere informatie geven over wat er precies gevonden werd’, zegt de plaatselijke politie. Volgens lokale media gaat het onder meer over een kayak en de identiteitskaart van Kamphuis.

Bezittingen verdwenen cyberexpert teruggevonden in Noorwegen
Arjen Kamphuis. Foto: belga

De politie houdt alle opties open rond de verdwijning. Meer bepaald onderzoeken ze drie pistes: een ‘vrijwillige verdwijning’ (waaronder ook zelfmoord valt), een ongeluk of kwaad opzet. Eerder klonk het nog dat ze geen specifieke theorieën nastreefden, en dat er geen redenen waren om aan te nemen dat er criminaliteit in het spel was.

Kamphuis is vriend aan huis bij WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Zo ging hij op bezoek bij Assange in de ambassade van Ecuador in Londen. Of hij ook effectief iets deed voor WikiLeaks, is niet geweten. De klokkenluiderswebsite stuurde op 1 september nog een tweet over de verdwijning van de Nederlander de wereld in.