Zo beleeft u een zorgeloze autoloze zondag
Themabeeld autoloze zondag Brussel Foto: Jimmy Kets

Zondag, de startdag van de Week van de Mobiliteit, zijn fietsers en voetgangers baas in Brussel en heel wat Vlaamse steden. De wagen gaat tijdens de autoloze zondag aan de kant. Wat valt er allemaal te beleven?

Brussel

Begin de dag met een brunch aan de Waterloolaan. Vanaf 9.30 tot 18 uur kun je aanschuiven aan een tafel van 70 meter lang. Er is ook een ‘chill zone’ voorzien, met dj’s, cocktails, een reuzenschaakbord, een voetbalbiljart en nog veel meer.

De AB zorgt voor muziek: in de Steenstraat worden concerten aangeboden van Maya’s Moving Castle, Flip Kowlier solo, Little Trouble Kids, Charles Frail, Stijn, Flying Horsemen solo, Anna Rune, Dans Dans, Pauwel De Meyer duo, Joe Berluck en Fanfare Z@fke.

Wie de dansschoentjes wil aantrekken, kan terecht aan het Poelaertplein. Daar kun je tussen 16 en 22 uur feestend de dag afsluiten bij zonsondergang. Hoofdact Folamour en Robby & Stupid Flash zorgen voor de muziek.

Voor andere activiteiten kunt u terecht op de website van Brussel. Het volledige Brusselse Gewest is tussen 9.30 en 19 uur autovrij.

Antwerpen

De Amsterdamstraat, Londenstraat, Leien, Jan Van Gentstraat, Vlaamsekaai, Scheldestraat en Scheldekaaien zijn tussen 10 en 18 uur afgesloten voor het verkeer. In het zuiden behoren alleen de Gedempte Zuiderdokken niet tot de autovrije zone. Ook de Kaaien zelf zijn grotendeels autovrij.

Er liggen vier uitgestippelde wandelroutes voor u klaar, allemaal vanaf de Groenplaats. Met een korte wandeling van 2,5 km, een groot-en-kleintoer van 4 km, een Antwerpen-morgentoer van 6 km en de Slim-in-Antwerpentoer van 6,5 km is er voor elk wat wils.

De wandelroutes komen automatisch langs tal van activiteiten.

De eeuwenoude traditie van ‘markten’ wordt opnieuw in de kijker gezet. Er worden kraampjes opgezet op zes verschillende plaatsen.

Gent

Voor Gent Autovrij wordt de binnenstad en het B401-viaduct afgezet tussen 10 en 18 uur. Voor alle informatie kun je terecht aan het Emile Braunplein.

De Korenmarkt maakt plaats voor de gocarttram en gekke fietsen, kinderanimatie vind je op het Poeljeplein.

B401-viaduct

Het B401-viaduct is voor de tweede keer onderdeel van Gent Autovrij. Dit jaar zijn er opnieuw veel activiteiten gepland: ochtendyoga met uitzicht op de stad, wandelen langs de graffiti van kunstenaar Vincent Glowinski (aka Bonom), de markt van ‘In de keuken’ ontdekken, uitrusten op het terras van Roof Food met biologische producten, opgaan in de installaties van Diepmassief, een concert bijwonen, op het Acht Meiplein en de B401 zelf.