Rechtbank veroordeelt man voor Hitlergroet op betoging in Chemnitz
Betogers op de door Pegida en AfD georganiseerde mars van 1 september. Foto: AFP

Een Duitse man kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete nadat hij de Hitlergroet had gebracht en een politieagent had bedreigd op een rechtse betoging in Chemnitz begin deze maand. Zondag houdt extreemrechts een nieuwe betoging in Köthen, waar twee migranten werden opgepakt nadat een jongeman omkwam bij een vechtpartij.

Een Duitse districtsrechtbank in Chemnitz veroordeelde een 33-jarige man voor het brengen van de Hitlergroet, wat in strijd is met de post-WOII-wetgeving in Duitsland, tijdens een betoging in de Oost-Duitse stad op 1 september. De man probeerde nadien ook de politieagent aan te vallen die hem had benaderd na het brengen van die nazigroet.

De man werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden en 3 jaar probatie. Hij moet ook een boete van 2.000 euro betalen.

Het incident vond plaats tijdens de betoging die in Chemnitz georganiseerd werd door de anti-islamgroepering Pegida en de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) nadat een man er eind augustus werd doodgestoken en een Syriër en een Irakees als hoofdverdachten werden opgepakt. Die betoging verliep grotendeels vreedzaam, maar bij andere protesten zouden migranten opgejaagd zijn en werd een Joods restaurant aangevallen.

Nieuwe protestmars in Köthen

Ondertussen hebben verschillende extreemrechtse groeperingen een nieuwe protestmars aangekondigd, volgende zondag in de Duitse stad Köthen een protestmars. De groepen verzamelen zich onder de naam Zukunft Heimat.

Vorige zondag kwam een 22-jarige man met de Duitse nationaliteit om het leven bij een vechtpartij in Köthen, in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Twee Afghanen werden opgepakt als verdachte. Naar aanleiding van het incident kwamen in de stad eerder al zo’n 2.500 extreemrechtse sympathisanten op straat.