‘De Oostendenaar’ is derde burgerlijst voor komende verkiezingen
René Wyffels zal de komende dagen zelf heel wat posters en flyers uitdelen. Foto: efo

De Oostendenaar is ondertussen al de derde burgerlijst voor de Oostendse gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker René Wyffels is geen onbekende in de badstad, maar een zetel halen wordt moeilijk, beseft hij.

“Ik besloot pas in augustus om alleen deel te nemen aan de verkiezingen na een dispuut met de lijst Oostende Koningin waar ik me deze zomer engageerde. Honderd handtekeningen van Oostendenaars vinden op een korte tijd was niet meer mogelijk, maar ik ben blij dat meerdere gemeenteraadsleden wilden tekenen op onze voordracht die uiteindelijk door Yves Miroir (Groen) werd ondertekend”, zegt René Wyffels (52).

Hij kwam in 2004 in Oostende wonen en was al snel actief op sociale media en met een eigen, inmiddels opgedoekte, nieuwssite. “Niet alles de voorbije jaren was slecht, maar er was te weinig aandacht voor de inwoners. Vandaar dat onze slogan ook is 'Stemmen op De Oostendenaar is kiezen voor de mensen'. Zo moet er bij het OCMW een ombudsman komen die klachten kan onderzoeken. Ik was zelf vaak getuige van willekeur. We zetten ook in op veiligheid met bodycams voor de politie en een vaste controlepost van de politie op het strand. We willen dat er doordacht geïnvesteerd wordt in grote projecten en ijveren voor referenda die meer inspraak garanderen.”

Opvallend: op de site van De Oostendenaar wordt verwezen naar het programma van de andere burgerlijst OK. “We hebben het mobiliteitsprogramma nog samen geschreven en als we op dezelfde lijn zitten, dan mag de burger dat best weten.”

Wyffels investeerde 1.500 euro in affiches en folders die hij zelf zal verdelen. “Er staan maar vier kandidaten op mijn lijst. Rosine, Glenn en Anke steunen me. Er zijn wel meer kandidaten, maar het zijn mannen en er moet steeds een evenwicht zijn. Vandaar dat we met een onvolledige lijst naar de kiezer trekken.”

Wyffels beseft dat een zetel halen moeilijk wordt. “Voor een eerste zetel moet je 1.500 stemmen halen.”

Er komen ook verdeelde reacties op zijn deelname. “Sommigen proberen me weg te zetten als een Vlaams Belanger. Anderzijds raadde Bart Tommelein me de politiek af omdat het te hard is voor mij. En ik was ook onder de indruk toen Jean Vandecasteele (SP.A), een bewoner uit mijn wijk, me succes wenste.”