In verschillende dorpen ten noorden van de Amerikaanse stad Boston zijn donderdag tientallen branden uitgebroken. Daarbij viel minstens één dode en raakten twaalf mensen gewond. Honderden bewoners moesten hun huizen verlaten.

De politie van de staat Massachusetts spreekt over 39 bevestigde branden en explosies. Even later tweette ze dat ze opgeroepen werd voor 70 incidenten, vaak om een gasgeur te onderzoeken. Het merendeel van de oproepen kwamen uit de gemeenten Lawrence, Andover en Northern Andover.

‘Inwoners van de betrokken gemeenten die gas aangeleverd krijgen van Columbia Gas moeten onmiddellijk hun huis verlaten als ze dat nog niet hebben gedaan’, schreef de politie op Twitter. ‘Het bedrijf haalt momenteel de druk van de gasleidingen, maar dat zal wat tijd vergen.’ De elektriciteitsmaatschappij sloot ook de stroom in de betrokken gebieden af om meer explosies te voorkomen.

Boven de dorpen hangen grote rookwolken. Volgens de overheden is er wellicht geen kwaad opzet in het spel. Lokale media schrijven dat te hoge druk in de gasleidingen mogelijk de explosies heeft veroorzaakt.

Columbia Gas meldde eerder op de dag dat het gasleidingen in de staat zou ‘upgraden’. Het is niet duidelijk of dat ook gebeurde in de getroffen buurten.

 

 

Tientallen huizen in brand na gasexplosies in Massachusetts
Foto: EPA-EFE