Brusselaars maakten zelf programma van 30ste Open Monumentendagen
Erasmushuis in Anderlecht Foto: if

De Open Monumentendagen die dit weekend plaatsvinden, staan volledig in het teken van de burgers, want het waren de Brusselaars zelf die het programma hebben bepaald na een projectoproep. Onder het motto ‘Het erfgoed, dat zijn wij! ‘ wordt het een ontdekkingstocht langs monumenten die de Brusselaar nauw aan het hart liggen.

De projectoproep was een groot succes, want er werden 95 voorstellen geselecteerd die de bezoekers van de Open Monumentendagen kunnen ontdekken in de hoofdstad. Het werd een uiteenlopende selectie van bekende of minder bekende monumenten in combinatie met ongewone of verrassende projecten en initiatieven.

In de Solvay-bibliotheek, een pareltje van de art-nouveau-architecteuur, wordt er een Chuuut party georganiseerd waarbij de bezoeker de dovengemeenschap op een originele manier ontmoet. Het project Happy evere after - de bakstenen doen spreken, betrok de hele wijk Platon in een project van kunstenaar Chad Keveny. Die stelt een route voor via tijdelijke werken die tentoongesteld worden op de muren van de huizen. De bezoeker leert naast de architectuur ook iets bij over de bewoners zelf.

In de Meyboom naast het Zuidpaleis komen de folkloristische tradities zoals het rad van fortuin, het paard Godet en de Brusselse reuzen, die erkend zijn als Unesco-erfgoed, in de kijker te staan. Een mandenweefster en een kantwerkster tonen er tegelijkertijd hun vakmanschap.

Zoals elk jaar wordt het publiek in het informatiepunt in de Sint-Gorikshallen het hele weekend verwelkomd door de Directie Monumenten en Landschappen.