Ontruiming Hambacher Forst is begonnen
Foto: REUTERS

De medewerkers van de energiemaatschappij RWE proberen, samen met de politie, de bezetters van het bos uit hun boomhutten te halen.

Het Duitse energiebedrijf trok vanochtend, ondersteund door de politie, rond half negen met waterkanonnen en hoogtewerkers het Hambacher Forst in om een einde te maken aan de bezetting. Sinds enkele jaren wonen milieuactivisten in boomhutten om te beletten dat RWE het laatste deel van het bos gaat rooien om er bruinkool te ontginnen.

De bezetters konden sinds afgelopen weekeinde rekenen op de steun van een honderdtal sympathisanten die uit heel Duitsland zijn afgezakt. Die hadden een zitblokkade gemaakt om de weg naar de boomhutten te af te snijden. Nadat de politie de blokkade had verwijderd, trok ze verder het bos in om de bezetters met hoogtewerkers uit hun hutten te halen. De bezetters hebben aangekondigd dat ze zich zullen verzetten, zonder geweld te gebruiken.

Dramatische beelden

De woordvoerder van de politie van Aken zei aan Der Spiegel dat het meerdere dagen zal duren vooraleer de boomhutten ontruimd zijn. ‘Dat zal dramatische beelden geven, want wij weten niet hoeveel mensen zich in de hutten bevinden en of ze zich vastgeketend hebben.’

Het Hambacher Forst, dat eigendom is van RWE, was ooit een zeer waardevol bos. Het energiebedrijf is het al sinds de jaren zeventig aan het rooien, omdat eronder bruinkool ligt, een belangrijke bron van energie voor Duitsland. Negentig procent van het bos is al verdwenen.

Het rooiseizoen begint op 1 oktober, en RWE wil het bos tegen dan ‘opgeruimd’ hebben. Het heeft zijn plannen om te rooien al met twee weken uitgesteld, omdat de rechtbank zit beraad over een klacht van de natuurorganisatie Bund, die vorige jaar het rooien heeft kunnen beletten.

RWE wil niet wachten op de conclusies van de kolencommissie, die in opdracht van de regering in Berlijn, tegen eind oktober een plan moet presenteren om uit de kolenenergie te stappen.