Arbeidsauditeur opent onderzoek in zaak-Fabre
Foto: BELGA

De arbeidsauditeur van Antwerpen start een onderzoek naar aanleiding van de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen het theatergezelschap van Jan Fabre.

Twintig (voormalige) werknemers hebben Fabre en zijn theatergezelschap Troubleyn donderdag in een open brief beschuldigd van seksisme, machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag. Naar aanleiding van die brief start de arbeidsauditeur van Antwerpen een gerechtelijk onderzoek.

'We hebben de brief gelezen en in overleg met het parket van Antwerpen hebben we beslist een onderzoek te openen', zegt Pieter Wyckaert van het arbeidsauditoraat. 'Pesterijen en ongewenst seksueel gedrag, om te beginnen. Het onderzoek moet uitwijzen of er nog extra zaken aan het licht komen. Het is een onderzoek dat uitgaat van het arbeidsauditoraat. De procureur verwijst de zaak naar ons door, het lijkt me dat hij geen onderzoek zal opstarten. Maar dat moet hij communiceren.'

'Wij belasten ofwel de inspectiedienst ofwel de politie nu met een onderzoek, afhankelijk van wie het meest geschikt is', zegt Wyckaert over de verdere procedure. 'Tijdens dat onderzoek zullen we de betrokkenen verhoren, dus dit kan even duren.'

Dat de zaak behandeld wordt door het arbeidsauditoriaat, hoeft niet te verbazen. Het gaat om feiten die zouden hebben plaatsgevonden op de werkvloer en in de context van betaalde arbeid. 'Alles wat werkgerelateerd is, is in de eerste plaats aan ons om te onderzoeken', aldus Wyckaert.