‘Ik ben ook een Belg, hier ligt mijn toekomst’
Een onderzoekscommissie van de VN wijst op een ‘endemische’ discriminatie van mensen van Afrikaanse ...
Technologie
Vermoedt wordt dat Apple vanavond een variant zal voorstellen van de iPhone X, waarmee vorig jaar werd uitgepakt. afp
Op zijn jaarlijkse hoogmis stelt Apple straks de nieuwste iPhones voor. De kans dat ceo Tim Cook de wereld met verstomming slaat, is klein. Hoewel het bedrijf al jaren geen grote innovatie heeft aangekondigd, gaat de beurswaarde door het dak. Hoe komt dat?
Technologie
Vermoedt wordt dat Apple vanavond een variant zal voorstellen van de iPhone X, waarmee vorig jaar werd uitgepakt. afp
Op zijn jaarlijkse hoogmis stelt Apple straks de nieuwste iPhones voor. De kans dat ceo Tim Cook de wereld met verstomming slaat, is klein. Hoewel het bedrijf al jaren geen grote innovatie heeft aangekondigd, gaat de beurswaarde door het dak. Hoe komt dat?
‘Ik heb een vliegtuig dat me miljoenen dollar per jaar kost. Mocht ik een iPhone even vaak gebruiken als mijn vrienden, dan zou ik nog eerder dat vliegtuig opgeven (dan de iPhone, nvdr).’ Het mag duidelijk zijn, zei de Amerikaanse topbelegger en miljardair Warren Buffett onlangs op CNBC, de iPhone is voor velen ‘onmisbaar’ geworden. En dus mag het niet verrassen als zij veel geld veil zullen hebben voor het laatste model van Apples vlaggenschip, dat vanavond 19 uur Belgische tijd door topman Tim Cook wordt voorgesteld. Misschien zelfs meer dan de 1.159 euro die de Belgische fans afgelopen jaar hebben neergeteld voor de huidige iPhone X.
Buffett mag dan zelf geen iPhone bezitten – ‘pas dan zal de markt verzadigd zijn’, grapte hij onlangs – hij is wel grootaandeelhouder van Apple. De stevige beursklim van de technologiegigant heeft hem geen windeieren gelegd. Apple rondde nog maar begin augustus als eerste bedrijf de kaap van 1.000 miljard dollar op de beurs, en er kwam de afgelopen maand alweer zo’n 100 miljard bij. Volgens analisten namen beleggers al een voorschot op de aankondiging vanavond.
Lekken en geruchten
Toch verwachten weinig technologie-analisten dat Cook verrassingen in petto zal hebben. In aanloop naar de jaarlijkse hoogmis in Cupertino, Californië, houdt het bedrijf altijd de lippen stevig op elkaar. Even traditiegetrouw zijn de geruchten en lekken.
Als die, net als de vorige jaren, ook deze keer kloppen, zal Apple drie nieuwe iPhone-modellen voorstellen: een standaardmodel, een grotere (en duurdere?) variant en een ‘budgetversie’. Ook een nieuwe Apple Watch, verbeterde Airpods (de draadloze koptelefoon) en een software-update zouden in de steigers staan. De tijd dat wijlen Steve Jobs de wereld verbaasde met de iPod, iPhone of iPad ligt ver achter ons. Criticasters verwijten Apple dat het al jaren met geen enkele echte doorbraak op de proppen komt. Sinds 2011 geeft Cook ons ieder jaar hoogstens wat kleine technologische stapjes voorwaarts.
Hoe duur wordt de iPhone?
Maar zelfs met die ‘kleine stapjes’ leidt Apple nog steeds de dans in smartphoneland. Ook bij andere ontwikkelaars blijft radicale vernieuwing uit. De huidige iPhone X maakte vorig jaar nog ophef doordat het beeldscherm over zowat de hele voorzijde was uitgesmeerd, op een kleine inkeping na – de ‘notch’. Amper twaalf maanden later heeft de concurrentie dat ontwerp gretig gekopieerd, merkt De Tijd op. Het gros van de smartphones uit het topsegment lijkt als twee druppels op de iPhone X.
Buffett zou wel eens gelijk kunnen krijgen dat er (voorlopig) geen plafond is aan de prijs die iPhone-fans willen betalen. Zo kan Apple zelfs in een krimpende markt zijn omzet vergroten met de hoogste prijzen. De iPhone is goed voor zo’n 60 procent van de bedrijfsomzet en het bedrijf houdt netto 20 procent van die omzet over.
Andere analisten verwachten dan weer dat Apple de prijs van de iPhone zal drukken om een groter marktaandeel te veroveren. De technologiereus haalt steeds meer inkomsten uit diensten, zoals abonnementen op iTunes of iCloud. Ook zijn betalingssysteem, Apple Pay, breekt door. Hoe meer mensen een iPhone hebben, hoe meer ze worden meegezogen in dat Apple-universum.
Visionair versus zakenman
Steve Jobs is vaak gelauwerd als visionair, maar Tim Cook weet als geen ander de winst te optimaliseren en de kosten te snijden. In tegenstelling tot Jobs is Cook onmiddellijk na zijn aantreden begonnen met het uitkeren van dividend. Ondertussen vloeide er zo al bijna 100 miljard dollar naar de beleggers. Bovendien koopt Apple al jaren in grote hoeveelheden eigen aandelen in. En ook Donald Trump, die Apple de laatste tijd vaak op de korrel neemt, gaf het bedrijf een duwtje in de rug met zijn belastinghervorming. Tegen een verlaagd belastingtarief kon Apple nog eens 269 miljard dollar cash repatriëren.
Als er vanavond – opnieuw – geen technologische doorbraken worden voorgesteld, zullen de beleggers dat Tim Cook ook deze keer vergeven.