Zet een turbo op je rendement
Foto: Shutterstock
Door alle opbrengsten van beleggen te herbeleggen maak je maximaal gebruik van het rente-op-rente-effect, ook wel samengestelde interest genoemd.
Dossier aangeboden door KBC.

Alle literatuur over beleggen hamert erop: beleggen doe je best op de lange termijn. De meeste beleggers nemen aan dat dit komt omdat de lange termijn risico’s uitvlakt. Er zijn namelijk meer goede dan slechte jaren op de beurs. In een vorig artikel beschreven we dat van de afgelopen 18 beursjaren er 12 à 13 jaar een positief rendement was op jaarbasis, naargelang de index waarin je belegde. Daardoor halen positieve beursjaren het overwicht op de negatieve beursjaren. En toch is het niet de hoofdreden waarom beleggen op lange termijn rendeert.

Herbeleg je opbrengst
De grootste bron van rendement is te danken aan het effect van de samengestelde interest, of het rente-op-rente-effect. Simpel uitgedrukt betekent samengestelde interest dat je rente krijgt op de rente die je voordien al kreeg. Dit resulteert in een almaar versnellende, exponentiële curve.

Een rekenvoorbeeld. Een 25-jarige belegt 10.000 euro om tegen zijn pensioen - zo’n 40 jaar later - een appeltje voor de dorst te hebben. Om het voorbeeld eenvoudig te houden gaan we uit van een constant rendement van 3%. Na één jaar is het vermogen al gegroeid tot 10.300 euro. Het rente-op-rente-effect toont zich op de lange termijn. Onderstaande grafiek illustreert dat de pensioen-appel na 40 jaar aangegroeid is tot bijna zeven keer het startkapitaal.

Gun je vermogen een groeispurt door je opbrengst te herbeleggen

De echte kracht van de samengestelde rente zit duidelijk in de looptijd. Hoe langer je belegt, hoe sterker de groei van je vermogen. De eerste jaren heb je de indruk dat er weinig beweegt, maar nadien gaat het sneller. ‘Samengestelde interest is het achtste wereldwonder, één van de sterkste krachten in het universum.’ De woorden worden aan Albert Einstein toegeschreven, al is het lang niet zeker dat hij ze heeft uitgesproken. Maar het is wel een waarheid als een koe. Het enige wat we als belegger moeten doen is het herbeleggen van alle interesten, dividenden en coupons… Weersta dus aan de verleiding om de opbrengst te incasseren en laat de samengestelde interest zijn werk doen.

Lineair denken
Als het zo’n simpel en geniaal principe is, waarom wordt het dan niet door meer mensen toegepast, ongeacht hoeveel geld ze hebben? Ook hier is de verklaring eenvoudig: we zijn eenvoudigweg niet geprogrammeerd om exponentieel te denken, maar we denken lineair. Volgend raadseltje illustreert dit misschien nog het beste. ‘Wat ontvang je het liefste op 1 januari: een schenking van 1 miljoen euro in één keer of een eurocent die elke dag, voor de rest van de maand verdubbelt?” De meeste mensen zouden intuïtief onmiddellijk tekenen voor het miljoen. Terwijl diegene die begint met de eurocent op 1 januari uiteindelijk 10,7 miljoen euro overhoudt, of 9,7 miljoen euro meer dan bij de snelle bevrediging.

Begin zo vroeg mogelijk
Om zo lang mogelijk te profiteren van de samengestelde interest, staat je maar één ding te doen: zo vroeg mogelijk beginnen. De start uitstellen schaadt je rendement. Terwijl je een geschikt instapmoment afwacht, loop je een pak rendement mis. Moet je daarom risicovol beleggen? Helemaal niet: beleggen is niet voor niets maatwerk. Zoekt een evenwicht tussen het verwachte rendement en de risico’s die je wilt nemen en kies beleggingen die binnen je comfortzone liggen.
Het aan Einstein toegeschreven citaat gaat nog verder: ‘Hij die het principe begrijpt, verdient eraan. Hij die het niet begrijpt, betaalt ervoor.’ Jij wilt er ongetwijfeld je voordeel mee doen!

Welk type belegger ben jij?
Dat is geen makkelijke vraag. Daarom ontwierp KBC een online-test die je aan de hand van vragen helpt om je persoonlijke beleggingstype te achterhalen.

Doe de beleggerstest. Klik hier.