Schauvliege trekt streep door milieuvergunning distributiecentrum
Het distributiecentrum moest er komen in een gebied vlakbij de elektriciteitscentrale van Vilvoorde. Foto: Dieter Tielemans

Er komt dan toch geen groot logistiek centrum op de grens van Vilvoorde en Grimbergen. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) weigert Goodman Logistics de noodzakelijke milieuvergunning te leveren. Daarmee sluit de minister zich aan bij het protest van de gemeentebesturen en de provincie.

De gemeenten vreesden dat de komst van het distributiecentrum voor een toevloed van vrachtwagens zou zorgen. Het gaat om een terrein van 14 hectare waarop twee gebouwen zouden komen die zeven magazijn-eenheden bevatten, met 86 laad- en loskades voor vrachtwagens. Het gemeentebestuur van Vilvoorde wou die buurt net reserveren voor recreatie, natuur en duurzame energie.

Schauvliege wijst er bij haar beslissing op dat er in elk geval te veel onduidelijk is in het dossier. ‘De gebruikers van het distributiecentrum zijn nog niet bekend, evenmin als het aantal vervoersbewegingen en de verdeling ervan tussen vrachtverkeer en bestelwagens’. Het is daarom niet mogelijk de werkelijk impact op de mobiliteit in de buurt te onderzoeken. Ook de invloed van het centrum op mens en milieu is te onduidelijk, klinkt het nog.

Met haar oordeel gaat Schauvliege in tegen de gunstige adviezen van de ASTRID-veiligheidscommissie, de Vlaamse Waterweg, het departement Omgeving (ruimte en milieu), het departement Mobiliteit en Openbare Werken, het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Milieumaatschappij (watertoets). Ook het samenvattend advies van de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie was positief, weliswaar met opmerkingen.

‘Vermijden sluipverkeer’

Vilvoords burgemeester Hans Bonte (SP.A) reageert positief op de beslissing. ‘Hierdoor beschermen we niet alleen een belangrijke ecologische zone, maar vermijden we ook een enorme toename aan vrachtverkeer en sluipverkeer doorheen ons stadscentrum’, aldus Bonte.

Ook oppositiepartij CD&V is opgetogen. ‘Zo’n groot distributiecentrum neerpoten op die locatie zou inderdaad voor veel extra vrachtwagens zorgen, met nog meer files, sluipverkeer en overlast voor omwonenden’, aldus Peter Van Kemseke.

Afgelopen zondag voerden jongeren van SP.A, Open VLD, N-VA, Groen en CD&V nog een gezamenlijke protestactie tegen dit project.