Groen Leuven wil lokale ‘tax shift’ naar zwaardere lasten op autoverkeer
Themabeeld Foto: BART DEWAELE

De lokale afdeling van Groen Leuven pleit ervoor om enkele achterhaalde belastingen, zoals op filmvoorstellingen en nachtwinkels, te schrappen en de lasten te verhogen op projecten die autoverkeer genereren. Zo wil de partij nieuwe belastingen heffen op baanwinkels en op parkeergarages die het verkeer naar het hart van de stad lokken.

Groen wil de taks op filmvoorstellingen schrappen omdat deze taks niet ingaat tegen schadelijk gedrag en omdat enkel deze vorm van entertainment belast wordt. Ook de belasting op nachtwinkels vindt men onterecht. “Ondernemingsgezinde mensen die op ontiegelijke uren een winkel willen openhouden mogen daar niet voor gestraft worden”, aldus gemeenteraadslid Thomas Van Oppens. Omwille van de overlast wil Groen de belasting toch behouden voor nachtwinkels in het uitgaansgebied.

De inkomsten uit beide belastingen wil Groen compenseren door een taks op baanwinkels, omdat die veel autoverkeer aantrekken naar de reeds overbezette steenwegen. Ook parkings die verkeer naar het stadscentrum lokken, willen de groenen progressief gaan belasten naarmate ze meer auto’s over de vloer krijgen. Randparkings worden op die manier immers relatief goedkoper.

Belastingshervorming

Daarnaast wil Groen ook twee belastingen hervormen. Bij de belasting op het ontbreken van parkeerplaatsen moeten in plaats van minima maxima worden opgelegd, afhankelijk van de locatie van de nieuwbouw. Zo krijgen woonprojecten in het stadscentrum minder parkeerplaatsen opgelegd dan die in deelgemeenten. Projectontwikkelaars moeten daarnaast de mogelijkheid krijgen om alternatieven voor te stellen, zoals parkeerplaatsen voor deelauto’s.

Ook de huidige leegstandsbelasting op woningen wil Groen aanpassen omdat deze niet effectief genoeg is en er hierdoor nog te veel panden blijven leegstaan. Groen wil daarom hogere belastingen die ook sneller effectief worden. “Nu kan een pand bijvoorbeeld 7 jaar leegstaan alvorens het belast kan worden”, besluit Van Oppens.