Populariteit Macron neemt opnieuw een duik
Emmanuel Macron Foto: Photo News

President Macron kan de Fransen niet overtuigen van zijn beleid. In februari zakten zijn populariteitscijfers naar een dieptepunt, nu breekt hij dat trieste record opnieuw.

Een batterij peilingen houdt maandelijks de populariteit van de Franse president Emmanuel Macron bij. En die heeft tijdens de zomer nogmaals een duik genomen, zo blijkt uit een peiling van Odoxa. Macron staat op het laagste peil sinds hij in mei 2017 president werd.

Slechts 29 procent van de ondervraagde Fransen staat achter het beleid van Macron. Dat is een laagterecord. Zeven op de tien Fransen hebben een negatieve mening over hun staatshoofd.

De populariteit van Macron kreeg in juli al een knauw door de affaire-Benalla. Die draaide rond videobeelden van één van zijn persoonlijke lijfwachten, Alexandre Benalla, waarop te zien is hoe hij in politie-uniform een betoger in elkaar slaat. Eind juli was de populariteit van Macron volgens het instituut Ipsos met vier procentpunten afgenomen. ‘De Benalla-affaire heeft een reële impact gehad, maar er is geen sprake van een breuk in de meningen’, zei Frédéric Dabi, adjunctdirecteur van Ifop, toen. ‘Ondanks de media-aandacht is de belangrijkste kritiek van de Fransen nog steeds van economische en sociale aard. Dat hij de president van de rijken is, dat hij een onrechtvaardig beleid voert, etc.’

In augustus zou het vertrek van de populaire minister van Milieu Nicolas Hulot en minister van Sport Laura Flessel wel eens mee kunnen spelen in de dalende populariteit van de president.

Voormalige presidenten

De populariteit van Macron zit al een tijdje in dalende lijn. Hij, de voormalige bankier, is en blijft voor veel Fransen de president van de rijken.

De voormalige socialistische president François Hollande kon een jaar na zijn verkiezing nog 27 procent van zijn onderdanen bekoren, Nicholas Sarkozy nog 38 procent. Macron stond op 32 procent.

Hollande staat algemeen bekend als niet zo populaire president. Hij wilde een ‘normale’ president zijn, in tegenstelling tot zijn voorganger, de ‘blingbling’-president Nicolas Sarkozy. Hij zag zijn populariteit met 20 procentpunten stijgen na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015.

Toch was een president nooit eerder minder populair dan François Hollande. In oktober 2016 vond nog slechts 4 procent van de Fransen dat Hollande ‘goed bezig’ was. Toen was Hollande vier jaar aan de macht.