Hoofd Duitse veiligheidsdienst zegt nu dat beelden geweld in Chemnitz toch authentiek zijn
Hans-Georg Maassen Foto: EPA-EFE

Het hoofd van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, Hans-Georg Maassen, zou volgens Duitse dagbladen zijn uitspraken over de echtheid van een video over extreemrechts geweld in Chemnitz gerelativeerd hebben. Maassen betwist niet langer dat de beelden authentiek zijn.

Maassen heeft volgens de Süddeutsche Zeitung een brief geschreven aan Horst Seehofer (CSU), minister van Binnenlandse Zaken, waarin hij verklaart dat de video dan toch niet vervalst is. Extreemrechtse betogers zouden dus wel degelijk buitenlanders hebben aangevallen in Chemnitz. Wel zegt Maassen dat zijn eerdere uitspraken ‘fout geïnterpreteerd’ zijn. Volgens Maassen had hij enkel zijn twijfel uitgedrukt over het feit of er al dan niet een echte, georganiseerde klopjacht was gehouden.

Ook Der Spiegel schrijft dat Maassen niet meer betwist dat de video echt is. Bronnen uit zijn omgeving zeggen dat hij ‘alleen nog’ kritisch is voor de snelle verspreiding van de video in de grote media. Dat zou niet serieus zijn, omdat niemand volgens hem op dat moment kon inschatten wie de bron was van de video en of die echt was.

Maassen zei aan de krant Bild vorige week dat zijn dienst niet over informatie beschikte die zou bewijzen dat extreemrechtse betogers na de gewelddadige dood van een Duitse man in Chemnitz een ‘klopjacht op buitenlanders’ hielden. Daarmee sprak hij bondskanselier Angela Merkel (CDU) en regeringswoordvoerder Steffen Seibert tegen.

Scherpe kritiek

Maassen zei ook dat er geen aanwijzingen waren dat een video die op het internet circuleerde, waarop te zien is hoe mannen van buitenlandse origine achternagezeten worden, authentiek is.

Voor die uitspraken kreeg hij scherpe kritiek. Op Alternative für Deutschland en de CSU van Seehofer na, namen alle partijen aanstoot aan de twijfels van Maassen. Dinsdag zei Annegret Kramp-Karrenbauer, de secretaris-generaal van de CDU – en vertrouwensvrouw van Angela Merkel – dat het niet past dat iemand in zijn functie zulke uitspraken doet zonder bewijzen op tafel te leggen. De critici van Maassen willen dat hij zich woensdag in het parlement verantwoordt.