Eerste commerciële vluchten voor Ariane-6-raket al geboekt
De lancering van een Ariane-5 afgelopen zomer in Frans Guyana Foto: rr

Hoewel het nog twee jaar wachten is op een eerste vlucht, zijn de eerste commerciële opdrachten voor de nieuwe Europese draagraket Ariane-6 gereserveerd. Daarmee gaat lanceerbedrijf Arianespace de concurrentie aan met SpaceX van Elon Musk.

Arianespace heeft met de Europese satellietuitbater Eutelsat een contract ondertekend voor vijf lanceringen tot 2027. De overeenkomst voorziet ook over te schakelen naar de voorganger van de Ariane-6, de Ariane-5, aldus Arianespace maandag.

De nieuwe Europese draagraket moet in de zomer van 2020 voor het eerst starten van op de Europese ruimtehaven Kourou in Frans-Guyana. Bedoeling is vracht goedkoper in de ruimte te brengen dan met de Ariane-5, als antwoord op de steeds hardere concurrentie op de internationale lanceermarkt, aangewakkerd door het Amerikaanse lanceerbedrijf SpaceX.

Tevens is met de Franse militaire autoriteiten en het riumtevaartbureau CNES een contract ondertekend voor de lancering met een Ariane-6 van de Duits-Franse spionagesatelliet CSO-3, liet Arianespace maandag ook weten.

Het lanceerbedrijf kreeg van de Europese Commissie eerder al twee lanceringen voor het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo besteld.