Zweedse verkiezingen zijn nek-aan-nek, populisten groeien fors
Jimmie Åkesson, de leider van Zweden Democraten. Foto: AFP

Bij de parlementsverkiezingen in Zweden zet de anti-migratiepartij Zweden Democraten zoals verwacht een stevige stap vooruit, al is die kleiner dan voorspeld. Het regerende linkse blok en de centrum-rechtse uitdagers houden mekaar in evenwicht.

De rechts-populistische partij Zweden Democraten hebben, met 90 procent van de stemmen geteld, 17,7 procent behaald in de parlementsverkiezingen. Het centrum-linkse blok van de zittende regeringscoalitie van Sociaaldemocraten en groenen, samen met hun radicaal-linkse bondgenoten van de Vänsterpartiet is goed voor 40,7 procent van de stemmen. De Sociaaldemocraten, die nu met Stefan Löfven de premier leveren, stranden daarbij op 28,3 %, de groenen op 4,4% en Vänsterpartiet op 8%. Voor de groenen was het een spannende avond. De kiesdrempel ligt in Zweden op 4 procent. In de laatste peilingen kregen zij een hogere score. Mochten zij de kiesdrempel niet gehaald hebben, zou er  geen links 'blok' meer zijn. 

Moderaterna, de grootste partij van het centrum-rechtse blok, behaalt volgens deze gedeeltelijke resultaten 19,7 procent van de stemmen. Zij zijn daarmee de tweede grootste partij. Hun centrumrechtse blok komt aan een totaal van 40,2 procent. 

'Fantastisch succes'

Het thema migratie beheerste de verkiezingscampagne. Zweden Democraten staan voor een hard anti-migratiebeleid en dat slaat blijkbaar aan. Want de strijd om de derde plaats woedt nog wel, maar voor Zweden Democraten is dit een sprong van bijna 5 procent vooruit. Julia Kronlid, de ondervoorzitter van de partij, sprak al van 'een fantastisch succes'. Ze had het toen wel over de resultaten van de exitpolls, die Zweden Democraten nog iets meer op winst zetten. Een echte landslide is het evenwel niet geworden voor radicaal-rechts. 

Omdat alle andere partijen samenwerking met Zweden Democraten uitsluiten, dreigt de regeringsvorming niet eenvoudig te worden. Tenzij Ulf Kristersson, de leider van Moderaterna, het aandurft het cordon te doorbreken. Met zowel een links als een rechts blok dat zo'n veertig procent van de stemmen binnenhaalt, is de kans anders groot dat Zweden opnieuw op een minderheidsregering afstevent.