Armeense tieners mogen in Nederland blijven
Foto: AFP
De Armeense tieners Lili (12) en Howick (13) die zaterdag zouden teruggestuurd worden naar Armenië, mogen in Nederland blijven. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid zaterdagnamiddag. De twee liepen zaterdag weg bij hun pleeggezin, maar zijn ondertussen terecht.

'In de zaak van de kinderen Lily en Howick heeft de Nederlandse overheid samen met de Armeense autoriteiten alles gedaan wat mocht worden verwacht om een solide opvang in Armenië te regelen. Armenië is een veilig land waar de kinderen met hun moeder kunnen worden herenigd', aldus het ministerie.

'Actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak de afgelopen uren hebben voorgedaan, hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd. De staatssecretaris heeft daarom, alles overwegend, beslist dat de kinderen in Nederland mogen blijven.'

Zaak zorgt voor beroering

Volgens een woordvoerster van de Nederlandse voogdijinstelling Nidos was het de bedoeling dat de twee tieners aan het einde van de ochtend uit Nederland zou vertrekken. De kinderen werden in Rusland geboren, groeiden op in Nederland en zijn nog nooit in Armenië geweest.

Vrijdag dienden de advocaten van de tieners nog een verzoek in bij de rechter in Amsterdam voor een uitstel van de uitzetting. Volgens hen zou het niet goed gaan met hun moeder, die vorig jaar al uitgezet werd naar Armenië. De rechter ging hier echter niet in mee, omdat er goede afspraken gemaakt zijn over onderdak, scholing en geld.

Op sociale media is ophef ontstaan over het feit dat premier Mark Rutte en vicepremier Hugo de Jonge een concert van zangeres Anouk bijwoonden, terwijl Lili en Howick wachtten op de uitspraak van de rechtbank. ‘Terwijl de rechter beslist dat twee kinderen mogen worden uitgezet (het hoeft niet) zijn kabinetsleden een feestje aan het vieren’, schrijft een boze twitteraar.

Ook zaterdag gingen er op Twitter veel berichten rond van mensen die onder andere premier Rutte opriepen om de broer en zus in Nederland te laten blijven.