‘Gemaskerde mannen vielen joods restaurant aan in Chemnitz’
Agenten in de straten van Chemnitz voor een betoging. Foto: EPA-EFE

Een Joods restaurant in de Oost-Duitse stad Chemnitz zou begin vorige week het doelwit geworden zijn van een antisemitische aanval, in de marge van de extreemrechtse protesten daar. Dat schrijft Die Welt am Sonntag. De Duitse autoriteiten onderzoeken de zaak.

‘Gemaskerde mannen vielen joods restaurant aan in Chemnitz’
Foto: AFP

Volgens Die Welt am Sonntag stormden een tiental gemaskerde mannen op 27 augustus het joodse restaurant ‘Schalom’ in Chemnitz binnen. Daarbij zouden ze ‘Vertrek uit Duitsland joods varken’ geroepen hebben.

De aanvallers zouden ook stenen en flessen naar het restaurant gegooid hebben. Daarbij zou de eigenaar, Uwe Dziuballa, gewond geraakt zijn en een raam gesneuveld zijn.

Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken bevestigde aan de krant dat er een onderzoek is opgestart. Hij verklaarde ook dat alles voorlopig wijst op ‘een politiek gemotiveerde misdaad met een antisemitische achtergrond’.

'Doet denken aan jaren '30'

Als de berichten kloppen, hebben we met een nieuw niveau van antisemitisme te maken’, verklaard de Duitse commissaris voor antisemitisme, Felix Klein. ‘Het brengt de slechtste herinneringen uit de jaren ‘30 weer naar boven.’

Klein riep politie en justitie op de daders voor het gerecht te brengen. ‘We moeten aantonen dat antisemitische misdaden snel bestraft worden.’

In de Oost-Duitse stad braken gewelddadige protesten uit nadat een 35-jarige Duitser er vorige week zaterdag werd doodgestoken. Een Syriër en een Irakees werden daarvoor aangehouden. Volgens het openbaar ministerie handelden ze niet uit wettige zelfverdediging.