Belfius wil nu beursgang en pas later Arco-regeling
Foto: Bart Dewaele, BDW

CD&V staat voor een aartsmoeilijke afweging bij Belfius. De raad van bestuur van Belfius heeft een voorkeur om de bank in het najaar naar de beurs te brengen, maar dan wel de uitvoering van het Arco-luik te bevriezen totdat duidelijk is of Europa het Arco-plan goedkeurt.

Het 'stop and go' in verband met de beursgang begint op Belfius te wegen. De top van de bank wil de beursgang kunnen laten doorgaan zodat hij zich vervolgens opnieuw kan concentreren op de strategie en het zakenplan van de bank, zo zeggen insiders.

De beursgang uitstellen tot een verder moment in de toekomst, is weinig aantrekkelijk. Dat zorgt alleen maar voor afleiding, maakt mensen nerveus en het uitstel zou wel eens langer kunnen duren dan sommigen denken.

Wat doet Europa?

Het grote probleem blijft Arco. Beleggers in Belfius zullen willen weten hoe het zit met de 450 miljoen euro die Belfius wil uitkeren als compensatie voor de Arco-coöperanten. Het gaat om 400 miljoen euro onrechtstreeks via een dividend en 50 miljoen rechtstreeks. Als niet duidelijk is wat Europa daarvan vindt, zullen beleggers uitgaan van het worst case scenario. Met name dat Europa dit afschiet met een boete erbovenop.

‘Het Arco-luik moet bevroren worden tot er duidelijkheid is van Europa’, luidt het. De krant De Tijd meldde dat beleggers anders Arco als financieel risico zullen zien, wat de waarde van Belfius zou drukken. ‘En dan betaal je twee keer’, zegt een financieel specialist aan deze krant. Naast de Arco-compensatie, ziet de overheid dan ook nog eens de waarde van al zijn Belfius-aandelen zakken.

Vandaar dat heel concreet voorgesteld wordt om in oktober, november de beursgang te doen, maar het Arco-luik te bevriezen. De regering moet in het prospectus dan ook helder verwoorden dat ze zich zal schikken naar Europa en niet een negatieve beslissing zal aanvechten. Anders blijft Arco op het beursgenoteerde Belfius wegen.

Moeilijk voor CD&V

Dit scenario houdt in dat CD&V aanvaardt dat het dossier voorgelegd wordt aan Europa. CD&V moet ook instemmen met een beursgang in het najaar én de bevriezing van de Arco-regeling tot de EU groen licht geeft. En CD&V moet zich ook neerleggen bij een negatieve beslissing.

Maar dat is volgens die partij niet wat is beslist in het Zomerakkoord. En ook bij andere partijen valt te horen dat het de federale regering is die beslist en niet de top van Belfius.

‘Het wachten heeft de aandeelhouder van Belfius voorlopig niet echt veel opgeleverd. Het hele Arco-dossier dreigt op den duur Belfius aan te tasten’, waarschuwt dan weer een zakenbankier die spreekt over een hoofdpijndossier.