Waarom Schild & Vrienden dat boek van Hitler niet moeten lezen, waarom zelf kleren maken zo duur is en Afrika van China houdt
Adolf Hitlers Mijn strijd ligt precies op tijd in de boekhandel. Dat boek wordt heruitgegeven met een pedagogisch doel. Foto: rr
Zes weken voor de verkiezingen blijkt allerlei onguur volk te willen infiltreren in de macht. Dit zijn negen van de interessantste artikels van de voorbije week.

1.

Adolf Hitlers Mijn strijd ligt precies op tijd in de boekhandel. Dat boek wordt heruitgegeven met een pedagogisch doel. Voor het leesplezier moet je het niet vastnemen. Maar zou het ook de knapen van Schild & Vrienden op andere gedachten kunnen brengen, vraagt Marc Reynebeau zich af. Hij is sceptisch.

2.

Waren Schild & Vrienden marginaal? Ze hielpen mee de limieten op te schuiven van wat kan gezegd worden, analyseert chef politiek Jan-Frederik Abbeloos in de politieke podcast De Machtwacht. Ze bewonderden Theo Francken en positioneerden zich als de conservatieve stem die nu ook moet worden gehoord naast de ‘politiek correcte mainstream’. Ondanks duidelijke signalen gingen geen alarmbellen af.

3.

Een fijne rubriek in de consumentenpagina’s van ‘Mijn geld’ is ‘Wat moet dat kosten’. Luxueuze hobby’s blijken soms verrassend betaalbaar. Nederige bezigheden zijn verrassend duur. Neem zelf kleren maken. 535 euro, en voor een broek ben je snel 100 euro aan stof kwijt.

4.

Komt de Syrisch-Iraans-Russische aanval op de rebellenprovincie Idlib er of niet? De ‘ultieme veldslag’ in het vergaarbekken van drie miljoen Syrische vluchtelingen, van wie velen al eens op de vlucht sloegen, dreigt een bloedbad te worden.

5.

Iedereen kan in twee maanden tijd een sixpack kweken, weten we dankzij VTM. Maar wat doe je daar in godsnaam mee, vraagt Tom Heremans zich af. We zijn allemaal ijdel. Maar zo ijdel?

6.

Op Swaziland na gaven alle Afrikaanse landen present bij de Chinese leider Xi Jinping. Die had 60 miljard dollar te verdelen. Europa kijkt afgunstig toe terwijl het de migratiecrisis probeert te bezweren en met zijn koloniale verleden in het reine moet komen.

7.

Hoe erg was de brand in het Nationaal Museum van Rio de Janeiro? ‘De grootste verliezers zijn de Indiaanse bewoners van Brazilië, die nu alle toegang tot hun verleden hebben verloren.’

8.

Zo goed als alle Eritrese vluchtelingen in Schilde werken voor bouwbedrijf DCA. Ze zijn met zeven, er komen er vijf bij. ‘We zouden gerust ook op zaterdag willen werken.’

9.

Moet u dat nieuwe boek van hype- en succesauteur Yuval Noah Harari, 21 lessen voor de 21ste eeuw, snel in huis halen? Chef opinie Hans Cottyn is streng: geheel zonder prikkelende ideeën is het natuurlijk niet, maar veel essays zijn opgetrokken met planken die van dik hout gezaagd zijn.