Topman Aldi stapt onverwacht op
Foto: BELGA

De grote baas van Aldi Nord, Marc Heussinger, is opgestapt. Dat heeft de Duitse discountreus vrijdag bevestigd. Heussinger had nog een mandaat van vier jaar aan het hoofd van het concern, waaronder ook Aldi België valt.

Het vertrek van de 52-jarige Duitser was eerder door Manager Magazin gemeld, en werd vrijdag door het extreem discrete bedrijf uiteindelijk ook bevestigd. ‘De heer Heussinger heeft de wens uitgedrukt om zijn functie in de raad van bestuur te beëindigen.’

Heussinger wordt opgevolgd door de 45-jarige Torsten Hufnagel, die met onmiddellijke ingang en tot nader order de functie van Heussinger overneemt. Hufnagel geldt als de architect van de modernisering van Aldi Nord.

Het vertrek van Heussinger komt als een verrassing. Hij had in 2011 het roer bij Aldi Nord overgenomen en er was een akkoord dat Heussinger ook de volgende vier jaar nog het bedrijf zou leiden.

Onenigheid over modernisering

Volgens Duitse media ligt onenigheid over de modernisering van de Aldi Nord-supermarkten aan de basis van Heussingers vertrek. Binnen het bedrijf én binnen de controlerende families was er kritiek omdat de miljardeninvestering in de ombouw niet snel genoeg vooruitging. Ook de groei van het bedrijf zou onder de verwachtingen zijn gebleven. Heussinger van zijn klant klaagde over een gebrek aan vertrouwen. Ook de complexe structuur bij de discounter helpt niet meteen. Het bedrijf is in handen van drie stichtingen, die worden gecontroleerd door verscheidene erfgenamen van de stichtende broers Albrecht.

In 1960 werd Aldi opgesplitst in Aldi Nord en Aldi Süd. Aldi Nord heeft 35 individuele regionale bedrijven met 2.500 winkels in West-, Noord- en Oost-Duitsland en opereert in Denemarken, Frankrijk, de Benelux, Portugal, Spanje en Polen. Aldi Süd heeft 32 regionale bedrijven met 1.600 winkels in West- en Zuid-Duitsland. Het opereert in Ierland, Groot-Brittannië, Hongarije, Zwitserland, Australië, China, Italië, Oostenrijk en Slovenië. Beide Aldi’s hebben winkels in de Verenigde Staten.