Beleggen vanuit de buik of scoren met het hoofd? Slim beleggen doe je zo
Foto: getty images
Slim beleggen vergt tactiek, net zoals in het voetbal. Een goed voetbalteam combineert drie technieken: aanvallen, verdedigen en een middenveld dat flexibel kan schakelen tussen aanvallen en verdedigen.
Dossier aangeboden door KBC.

Overweeg je om te beleggen? Als beginnend belegger kies je best voor een steekhoudende tactiek om je beleggingsdoelstellingen waar te maken. Een tactiek die rendement nastreeft, maar ook een zekere bescherming inbouwt. En die flexibel inspeelt op de omstandigheden.
Beginnende beleggers hebben vaak meer vragen dan antwoorden. Een van de zekerheden op de beurs is dat risico en rendement hand in hand gaan. Wil je je risico beperken? Dan moet je gespreid beleggen. Maar hoe doe je dat? En hoe zorg je ervoor dat je beleggingen mee zijn met de economische en maatschappelijke evoluties? Betekent dat dat je je beleggingen intensief moet opvolgen en veel transacties moet doen? Niet zoodzakelijk als je op een beleggingsexpert van KBC bank vertrouwt. Zij pakken uit met een tactisch plan op maat om, net zoals een coach, een juiste mix (bijvoorbeeld een 3-3-4-1 of een 2-3-5-1) van spitsen, verdedigers en middenvelders in te zetten. En als de omstandigheden op het veld erom vragen, kan hij snel de nodige aanpassingen doen in zijn team.

Combineer drie beheertechnieken

  1. Open strategie - Val aan, anders scoor je nooit. Het ankerpunt van de tactiek is de klassieke beleggingsstrategie, die je kan vergelijken met de aanvallers.
    Maandelijks analyseren de beleggingsspecialisten van de bank de financieel-economische vooruitzichten van specifieke regio’s, sectoren en thema’s. Op basis daarvan stellen ze een strategie op. De strategiefondsen houden zich klaar om eventuele opportuniteiten te benutten en te scoren.
    Maar met aanvallers alleen kom je er niet. Twee andere beleggingstechnieken zorgen voor evenwicht op het veld.
  2. Tijdelijke boost - Zorg voor flexibiliteit. Verdedigen als het moet, aanvallen zodra het kan. De tweede techniek van KBC is de flexibele strategie. Te vergelijken met middenvelders op het voetbalveld: afhankelijk van de evolutie van de markt wisselen ze snel van de ene speelhelft naar de andere. Als het moet, spelen middenvelders in de verdediging. Maar bij een opportuniteit kunnen ze ook aanvallen. Zo kun je volop profiteren van trends in de markt.
  3. Tijdelijke rem - Bouw de nodige verdediging in. Krijgt de markt een klap? Dan wil je een omzetting van activa met een hoog risico naar activa met minder risico.

De coach bepaalt de mix: meer aanvallers, meer verdedigers, minder middenvelders… Deze mix van technieken zorgt ervoor dat je een verhaal hebt voor elke mogelijke ontwikkeling. Want in slechte tijden verdedigen de verdedigers en terugzakkende middenvelders je gerealiseerd rendement. En de aanvallers en oprukkende middenvelders zorgen ervoor dat je nooit echt uit de markt stapt. Zo ben je opnieuw mee als de beurzen aantrekken.
Deze juiste mix is voor elke type belegger anders en moet dus persoonlijk bepaald worden.

Een aanpak op maat

Beleggen is een persoonlijk en genuanceerd verhaal, dat voor iedereen persoonlijk moet worden ingevuld. Dus moet de KBC-expert eerst achterhalen welke vorm van beleggen het beste aansluit op de wensen en verwachtingen van de klant. Grosso modo zijn er drie mogelijkheden:

  • Doe je alles liever zelf? 
  • Krijg je graag advies waarop je je beslissingen kunt baseren? 
  • Of laat je het beleggen liever volledig over aan de experts?

Hoe weet je nu welk type belegger je bent?  KBC ontwierp een test, waarmee je achterhaalt waar jij je best bij voelt. Aan de hand van een aantal vragen ontdek je welke beleggingsaanpak best bij jou past.

Welk soort belegger ben jij? Doe hier de KBC beleggerstest.