Tielemans tegen Schotland in rol van De Bruyne
Youri Tielemans Foto: pn
De Rode Duivels spelen vanavond hun eerste wedstrijd na het glorieuze WK. Kevin De Bruyne ontbreekt. Zijn rol in de oefenwedstrijd tegen Schotland wordt zo goed als zeker overgenomen door Youri Tielemans.

De Rode Duivels spelen in Schotland een wedstrijd die de brug moet leggen tussen het WK in Rusland en het begin van de Nations League dinsdag in IJsland. Veel oefenwedstrijden zijn er niet meer sinds de introductie van de Nations League, maar deze zou kunnen dienen om een en ander uit te proberen. Toch is bondscoach Roberto Martinez dat niet van plan. ‘Dit is een belangrijke wedstrijd. Een echte voorbereiding op die wedstrijd voor de Nations League in IJsland. We zijn net terug van het WK en het is niet de bedoeling om elf veranderingen door te voeren en dan weer met een volledig ander team tegen IJsland te spelen.’

Onmisbaar

De bondscoach selecteerde vorige week zijn hele WK-selectie, op de geblesseerden Kevin De Bruyne (knie) en Adnan Januzaj (knie) na. Deze week haakten uit die 23 van Rusland ook nog Fellaini (rug) en Mignolet (hand) met een blessure af.

Van dat viertal is De Bruyne het meest onmisbaar. Hij speelt altijd bij de Rode Duivels als hij fit is. De vraag zou dus kunnen zijn hoe Martinez het uitvallen gaat opvangen in dat oefenduel in Hampden Park. Daar komen drie spelers voor in aanmerking: Mousa Dembélé, Youri Tielemans en Hans Vanaken. De laatste is evenwel voor het eerst geselecteerd en Martinez wil hem niet op die manier voor de leeuwen gooien. In de wedstrijd voor derde plaats in Rusland moest Martinez ook kiezen tussen Dembélé en Tielemans en de bondscoach koos toen voor Tielemans. De voorkeur van de bondscoach kennende en met het oog op de toekomst is het vanavond dan ook Tielemans die de rol van De Bruyne op zich zal nemen. Tielemans is 21 jaar, Dembélé is er 31.

De vermoedelijke elf: Courtois, Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Meunier, Tielemans, Witsel, Carrasco, Mertens, Eden HAzard, Lukaku